Agencija za zaštitu životne sredine: Nismo menjali kriterijume ocenjivanja kvaliteta vazduha

Aencija za zaštitu životne sredine Srbije danas je demantovala da je menjala kriterijume za ocenjivanje kvaliteta vazduha.

Zagađenje / Foto: pixabay.com
Zagađenje / Foto: pixabay.com

Doskorašnji načelnik u Agenciji Milenko Jovanović je pre nekoliko dana izjavio da je otpušten zbog toga što se suprostavio direktoru Agencije zbog menjanja kriterijuma za ocenu kvaliteta vazduha, a kojom je "zagađen" vazduh preimenovan u "prihvatljiv".

U saopštenju Agencije je navedeno da su "samo usklađeni rasponi indeksa kvaliteta vazduha sa onima koje koristi Zavod za javno zdravlje Beograd".

Agencija, kako je objašnjeno, ne može jednostano da menja kriterijume za ocenjivanje kvaliteta vazduha jer je to propisano zakonom.

Istaknuto je da je protiv Jovanovića pokrenut disiplinski postupak, a kasnije i doneta odluka o prestanku radnog odnosa, zbog "nepoštovanja procedura u organozaciji rada odeljenja kojim je rukovodio, odnosno neadekvatnog održavanja automatskih mernih stanica za kvalitet vazduha".

Jovanović je dobio otkaz, kako je navedeno i zbog "neprimerenog ponašanja u komunikaciji prema naređenima i podređenima u Agenciji".

Javnost Srbije je početkom decembra saznala da je Agencija za zaštitu životne sredine, kako je to navelo više nevladinih organizacija, “bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha”. Tako je vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao zagađen, kvalifikovan kao prihvatljiv.

Pre poslednjih izmena načina na koji se klasifikuje stepen zagađenosti vazduha u Srbiji, a koji je prikazan na zvaničnom sajtu Agencija za zaštitu životne sredine je najmanje četiri puta menjala te parametre.

Kako je za Insajder rekao Milenko Jovanović prva izmena urađena je bez znanja odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha čiji je načelnik bio.

Prve izmene parametara na zvaničnom sajtu otkrio je slučajno u oktobru ove godine, na šta su pažnju skrenuli građani koji su se interesovali oko neusaglašenih informacija na sajtu Agencije.

Nakon što se rukovodstvu obratio imejlom s pitanjem zašto je došlo do promene i zbog čega o tome nije obavešten, usledile su još tri izmene prikaza. Ubrzo nakon toga, protiv Jovanovića je pokrenut disciplinski postupak posle čega je dobio otkaz.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article