Agencija za lekove i medicinska sredstva izdala dozvolu za kinesku vakcinu

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je uvoznu dozovolu, odnosno sertifikat analize, za prvih 100.000 doza kineske vakcine Sinofarm, prenosi RTS izjavu Pavla Zelića iz ALIMS-a.

Vakcina protiv koronavirusa kompanije Sinofarm dopremljena je u Srbiju, 16. januar 2021, Foto: Srđan Ilić
Vakcina protiv koronavirusa kompanije Sinofarm dopremljena je u Srbiju, 16. januar 2021, Foto: Srđan Ilić

Pavle Zelić je naveo da su se stekli svi zakonom propisani uslovi da se vakcina" Sinofarma" primeni u Srbiji.

"Agencija i njeni zaposleni su na visoko stručan i temeljan način po svim standardima EU i SZO procenili neophodnu srtručnu dokumentaciju i naučne dokaze kojima se potvrđuje kvallitet, efikasnost, a pre svega bezbednost kineske vakcine", naveo je Zelić.

Dodao je da je Srbija jedna od tri države na svetu, pored Velike Britanije i Argentine, koje imaju vakcine tri različita prizvođača – Fajzera, Sputnjika V i Sinofarma.

Zelić je objasnio da su i Fajzerova i ruska sputnjik V vakcina, prvo bile uvezene, a zatim čekale dozvolu ALIMS, kao što važi i sve lekove i medicinska sredsta koja se uvoze u Srbiju.

Kako kaže, to je uobičajena procedura, a da li će dozvolu dobiti ili ne, zavisi od ALIMS.

Ako određeno medicinsko sredstvo ili lek ne dobije dozvolu može da se vrati u zemlju iz koje je stiglo, precizirao je Zelić.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article