Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Upravom saobraćajne policije i kompanijom CARLSBERG SRBIJA na festivalu BELGRADE MUSIC WEEK kroz različite aktivnosti apeluje na mlade da se odgovorno ponašaju u saobraćaju sa jasnom porukom da alkohol i vožnja ne idu zajedno. Loša procena saobraćajne situacije, loša percepcija, kasno i neadekvatno reagovanje, neke su od pratećih pojava koje ugrožavaju bezbednost kako vozača koji konzumiraju alkohol, tako i ostalih učesnika u saobraćaju.

Posetioci ovog festivala sva tri dana imaju priliku da se uz pomoć „pijanih naočara“ u treznom stanju uvere kako alkohol deluje na percepciju i koordinaciju. Poseban izazov predstavljaju jednostavne radnje kao što su hod po pravoj liniji, hvatanje loptice ili ubacivanje ključa u bravu automobila.

Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja obišao je „bezbednu zonu“ gde je štand Agencije za bezbednost saobraćaja i tom prilikom istakao da kroz kampanju za mlade zajedno sa organizatorom festivala apeluju na mlade da budu odgovroni u saobraćaju i da je izuzetno važno važno da se razgovara sa mladima o rizicima koje nosi nebezbedno ponašanje u saobraćaju.
„Jedan od najuticajnijih faktora za nastanak saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom jeste alkohol koji je posebno prisutan u letnjim mesecima, vikendom i u večernjim i noćnim satima. Zato se svi u Agenciji za bezbednost saobraćaja trudimo da našim preventivnim aktivnostima utičemo na podizanje svesti mladih ljudi o značaju bezbednog i odgovornog ponašanja u saobraćaju. Alkohol i vožnja ne idu zajedno i to je poruka koju upućujemo sa ovog ali i sa svakog drugog festivala. Poseban akcenat stavljamo na povratak sa događaja i podsećamo da ko je konzumirao alkohol ili psihoaktivne supstance, ne sme upravljati vozilom. Treba znati da su taksi, gradski prevoz, poziv prijateljima ili roditeljima daleko bezbednija opcija“, istakao je Stamatović.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan poručio je da je Uprava stručni partner svim učesnicima u saobraćaju.

„Stavljamo akcenat na druženje sa najmlađim učesnicima u saobraćaju, da njima pomognemo da shvate da je alkohol opasan i da ovo druženje pre svega treba da bude zabava, a ne da se završi stradanjem u saobraćaju ili povredama i nezgodama. Mi smo tu da mladima pojasnimo kako da se u saobraćaju ponašaju bezbedno, jer na taj način čuvamo živote“, rekao je Belencan.

Post Views: 4

Originalni tekst