Koliku snagu pjesma može da ima spoznamo tek kada se pojavi hit koji obilježi jedno vrijeme. Često znamo i računati vrijeme po pjesmama ili nam pjesme umiju biti asocijacije na neki period. Kraj prošlog i početak ovog vijeka obilježio je pravi estradni bum. U tom periodu se javio ogroman broj izvođača i hitova svih žanrova, da se toga ne bi postidio ni mnogo veći prostor od ovog našeg regiona. Jedna od pjesama koje su obilježile to vrijeme, bez ikakve sumnje je i “Ti mene ne voliš” Osmana Hadžića.

Riječ je o izvođaču koji se na estradnom nebu pojavio početkom 90-ih godina prošlog vijeka, koji ima 11 objavljenih albuma i pjesme kao što su: “Rana k’o rana”, “Tvoje oči”, “Pustite me”, “I ovako i onako”, “Titanik”, “Lijepa kao grijeh”, “Prezime”. Međutim, kao što je obilježila prve godine 21. vijeka pjesma “Ti mene ne voliš” obilježila je i karijeru Osmana Hadžića. Objavljena je na albumu “Prezime” 2002. godine, a muziku i stihove potpisuje Pera Stokanović.

Riječ je o pjesmi u kojoj se lirski subjekt ispovijeda, predstavljajući sopstvena razmišljanja i emocije. On je čovjek koji je u potpunosti zaljubljen u ženu koja mu tu ljubav nije uzvratila. Malo je onih koji nemaju to iskustvo, pa i ne čudi zbog čega je ova pjesma postala ogroman hit.

Ono što je primijetno u pjesmi je činjenica da u njegovoj ispovijesti nema kuknjave. Ova pjesma nije žalopojka. Više je možemo shvatiti kao izuzetno emotivno, lirsko, činjenično stanje. Lirski subjekt ne doziva ljubav svog života. Ne evocira uspomene, jer ih i nema. Zbog toga naslućujemo da je riječ o platonskoj, nesretnoj, neuzvraćenoj, nikad ostvarenoj ljubavi.

Zbog bezizlasnosti situacije u kojoj se našao, teško mu je da se odluči šta da radi, otud i nesigurnost i rastrzanost – odem li uvenuću, ostanem li poludjeću. Koliko je ova pjesma grandiozna i koliko je značila za njegovu karijeru Osman Hadžić je potvrdio riječima:

-Ta pjesma je ustvari došla kao kruna mog dotadašnjeg rada. Mnogi nisu vjerovali u nju, nisu bili za to ni da je snimim, ali sam predosjećao da je moćna i da će od nje biti nešto. A na kraju je tako i bilo. Pera Stokanović i Taške su htjeli da radimo spotove za neke druge pjesme, ali sam bio čvrsto odlučio da samo s tom pjesmom krećemo u kampanju.

Da li je pjesma našla svoj put do publike možete znati po tome da li se za nju vežu neke šale ili aforizmi. To se često ogleda u izvrtanju stihova. Šala s ovom pjesmom glasi – odem li u venu ću…

Originalni tekst