Advokatska kancelarija: Vladi Georgievu zabranjen ulazak u Crnu Goru do 2030. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore usvojilo je žalbu Advokatske kancelarije Tomanović koja zastupa pevača Vladu Georgieva i poništilo Rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru, ali je Uprava policije Herceg Novi ponovo zabranila ulazak Vladi Georgievu i to na period od 10 godina.

Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore

To je saopštila ta advokatska kancelarija, navodeći da je Uprava policije Herceg Novi u ponovom postupku "otišla korak dalje u kršenju međunarodnih standarda i ustavom garantovanih prava" i nije postupila po zakonskim i ustavnim obavezama već je donela pravno neodrživo, nezakonito i neustavno rešenje, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova uvažilo žalbu kancelarije Tomanović da je zabrana ulaska pravno neodrživa.

"U međunarodnoj pravnoj praksi oblik degradirajućeg tretmana pojedinca postoji uvek, kada država postupa bez legitimnog cilja, disproporacionalno i ciljano uvredljivo prema pojedincu, jer i strancu pri ulasku u zemlju pripadaju prava garantovana brojnim međunarodniin pravnim dokumentima", navodi se u saopštenju.

Istakli su da su, kao pravni zastupnici Georgieva, uvereni da će Vlada Crne Gore prihvatiti stav da i stranac ima svoja prava i da moć države da izriče zabrane pojedincu mora biti ograničena osnovnim standardima vladavine prava.

"Pravni poredak Crne Gore sadrži zakone koji zabranjuju diskriminaciju i posrednu i neposrednu i zato smo uvereni da će nadležni drugostepeni organ prihvatiti pravnu argumentaciju i poništiti novu zabranu ulaska u Crnu Goru Vladi Georgievu", rekli su iz Advokatske kancelarije Tomanović.

Georgievu je krajem avgusta zabranjen ulazak u Crnu Goru, a crnogorska Uprava policije saopštila je da je pevač Vlado Georgiev vraćen za Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prelaza Sitnica.

Muzičar je tada objavio na svom tviter nalogu da mu je na granici uručeno rešenje zabrane ulaska u Crnu Goru i da su razlozi nacionalne i unutrašnje bezbednosti.

Do zabrane njegovog ulaska u Crnu Goru došlo je u periodu uoči izbora, na kojima je Georgiev pozvao građane da glasaju za opozicione liste.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article