Advokat oštećenih u nesreći u Doljevcu ponovo tražio snimak sa nadzornih kamera: Uputio sam zahteve Vučiću i Povereniku

Pravni zastupnik oštećenih porodica Božo Prelević ponovo je danas na suđenju u postupku protiv vozača Koridora Srbije Dejana Stanojevića zbog izazivanja nesreće na nekadašnjoj naplatnoj rampi Doljevac, kada je poginula Stanika Gligorijević, a povređena njena sestra, zatražio dostavljanje snimka sa nedostajuća „dva minuta“. On je dodao da je dopis poslao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Povereniku za informacije od javnog značaja.

Naplatna rampa Foto: Insajder
Naplatna rampa Foto: Insajder

Prelević je na ročistu predstavio dopis predsedniku Republike Srbije u kome se zahteva da dostavi snimak u „spornom“ delu od dva minuta.

Predlaže da se i to izvede kao dokaz jer „treba reći da je ovo sudsko veće pokušalo da pribavi sve dokaze“ ali da nije uspelo, pa sudi na osnovu raspoloživih. Prelević kaže da je i Povereniku za informacije od javnog značaja dostavljen isti dopis, ali ni na jedan, navodi, nije dobio odgovor.

Podsetimo, u niškom tužilaštvu su ranije za Insajder odgovorili da su JP Putevi Srbije dostavili Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu snimak sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je učestvovalo vozilo Koridora Srbije, ali da na njemu nedostaje deo snimka u trajanju od dve minute i to baš onaj deo koji je bitan za postupak. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u jednom intervjuu rekao da je on snimak video i da je „užasan”.

Dvojica svedoka, policajci Nikola Mitić i Bratislav Micić, pojavili su se sa zakašnjenjem. Policajac Mitić je na početku rekao da je bilo magle na putu kada je dogodila nesreća i dok su dolazili do rampe, ali da nije bilo padavina.

Sudija Miško Radivojević najpre je izdao naredbu za prinudno dovođenje svedoka, policajaca Nikole Mitića i Bratislava Micića na sledeće ročiste, ali se od toga brzo odustalo jer je advokat Božo Prelević, koji je i tražio da svedoče, odustao jer je, kako je rekao, „očigledno da odugovlače“. Sa sat vremena kašnjenja, svedoci su se, ipak, pojavili, pa je sud odlučio da ipak ispita policajca Mitića. On je na početku rekao da je bilo magle na putu kada je dogodila nesreća i dok su dolazili do rampe, ali da nije bilo padavina.

Inače, reč je o svedocima koji su prvi došli na mesto nesreće, čije je ispitivanje započeto ranije, ali nije završeno, jer je na jednom od prethodnih ročišta, iskaz stigao da da samo jedan od njih. Dvojica policajaca, navodi reporter N1, nisu se pojavila ni na prethodnom ročištu, kada je sudija izrekao novčanu kaznu, ali je naknadno, kako je danas potvrdio, dobio opravdanja za izostanak.

„Odlučujem da se glavni pretres nastavi čitanjem pisma i dokaza“, rekao je sudija Radivojević. U pitanju su dokazi poput izveštaja Zavoda sa sudsku medicinu, medicinskih ustanova, Zavoda sa hidro-meteorologiju (zbog vremenskih uslova), prenosi reporter N1.

Prelević je ponovo zatražio dostavljanje video snimaka i čuvena „dva minuta“ koja do sada sud nije video, ali jeste predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je o tome javno govorio.

Podsećamo, Prelević je ranije govorio o tome da nema materijalnih dokaza o tome ko je zapravo bio za volanom u trenutku nesreće. Vozač bivšeg direktora Koridora Dejan Stanojević je još na prvom ročistu delimično priznao krivicu, ali je govorio i o magli i vlazi na kolovozu.

Ali, kako se do sada moglo čuti na ročištima, povrede Zorana Babića koji je, zvanično, bio na zadnjem sedištu, karakteristične su za nekoga ko je bio na mestu vozača. Prelević je zatražio ponovno saslušanje predstavnika komisije veštaka, koji je već saslušan, pa je sud taj predlog odbacio.

I Babić je svedočio kao oštećeni. Takođe i porodica poginule Stanike Gligorijević i njene sestre Mirjane Aleksić, koja je takođe povređena u nesreći. Aleksićeva, takođe, insistira da sud vidi dva minuta sa nadzornih kamera na nekadašnjoj rampi Doljevac, koja u materijalu nedostaju, a smatra da bi baš to dalo sve neophodne odgovore. Zahteva izdržavanje, jer je, kako je tvrdila za medije, nesposobna za rad posle nesreće.

Stanojević je okrivljen da je službenim automobilom preduzeća "Koridora Srbije", "škodom superb", udario u vozilo u koje je čekalo na naplatnoj rampi da plati putarinu, a u kojem je stradala Stanika Gligorijević (52), dok su njena sestra Mirjana Aleksić i zet teško povređeni.

Među povređenima u udesu nalazio se i direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić.

Naredno ročište sudija Radivojević zakazao je za 18. maj u 11 časova.

Izvor: N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article