Afera Cvijan pojavila se iznenada i na kratko potresla političku scenu pre godinu dana nakon objave da je nekadašnji savetnik predsednika Tadića i bivši poslanik i kandidat za predsednika Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan pronađen mrtav januara 2018. godine.

Od tada je puštena informacija da je zvaničan uzrok smrti utapanje, da je reč o samoubistvu, neki opozicioni političari su i javno priznali da su znali i ćutali o smrti nekadašnjeg kolege, a čak se pojavio i nadgrobni spomenik na kome je napisano samo Vladimir, bez istaknutog prezimena.

Mnogo je nepoznanica ostalo, a i mediji su ovaj slučaj zdušno prepustili procesu zaborava prihvativši zdravo za gotovo zvaničnu verziju događaja. Nakon godinu dana, jedini koji o ovoj temi i dalje govori u javnosti je advokat Ivan Ninić.

On je pre više od 10 meseci zatražio uvid u predmet Cvijan od Višeg javnog tužilaštva (VJT), a nakon što je dva puta odbijan, isti zahtev uputio je preko institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Tek nakon 10 meseci je VJT odgovorilo na zahtev Poverenika dozvolivši uvid u spise, a sada je na njemu odluka da li će Niniću omogućiti uvid kao originalnom pokretaču zahteva, da li će mu omogućiti samo delimičan uvid ili će u potpunosti odbiti zahtev advokata Ninića.

Nakon ovolikog perioda ćutnje iz VJT, kao i mogućnosti da se radi o mnogobrojnim zloupotrebama u ovom slučaju, advokat Ivan Ninić strahuje da je predmet „očerupan“ i da je veliko pitanje šta se sada nalazi u samom predmetu.

– Tužilaštvo je izdalo sramno saopštenje, u kome dovode u pitanje moje namere, a ja moram da napomenem da ja dovodim u pitanje njihovo postupanje. Mi ovde govorimo o instituciji koja bi trebalo da je jedna od najznačajnijih i najozbiljnih u državi, a izdaju ovakva saopštenje, pritom kršeći zakon. Pravo pitanje je zbog čega odjednom dozvoljavaju uvid i da li je predmet u proteklih 10 meseci ‘očerupan’, pa su tek sada, kada su stvoreni preduslovi, to omogućili? Kuda se sve šetao ovaj predmet proteklih meseci, po kojim institucijama? – pita se Ninić, ali deluje da iz nekog nepoznatog razloga na njegova pitanja javnost ne želi odgovore.

Zanimljivo je da je VJT prvo obavestilo Poverenika da “nije u mogućnosti” da dostavi spise osim u slučaju kada su ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o javnom tužilaštvu. Nakon takvog obrazloženja, reagovao je Poverenik poslavši inspekciju u Tužilaštvo kada dolazi do obrta i odluke VJT da nakon 10 meseci konačno omogući uvid. Ta promena kod Ninića budi priličnu sumnju.

Ninić u svojoj izjavi za list Nova ističe da je pravo pitanje da li tužilaštvo zapravo služi za zataškavanje afera u kojima ima naznaka da je vlast umešana.

– Tužilaštvo je bilo dužno da Povereniku odmah omogući uvid. Interesantno je da se ono poziva na pravo na privatnost, odnosno na zaštitu ličnih podataka preminulog lica, dok sa druge strane daju odbukcione nalaze iz spisa režimskim tabloidima – ističe Ninić.

On misli da samo tužilaštvo ne stoji iza, kako ističe, sramnog saopštenja.

– Čini mi se da im je neko diktirao šta da napišu. Ipak, svojim postupkom sada su samo prebacili lopticu na teren Poverenika. Njemu ostaju tri mogućnosti: da mi omogući uvid, delimično omogući ili da mi ne dozvoli. Videćemo odluku, čini mi će Poverenik morati da balansira između javnog interesa i vlasti – navodi advokat.

Neverovatno zvuči da je od javnosti Srbije sakrivena informacija o Cvijanovoj smrti pune tri godine, i da je tek sredinom marta prošle godine takva “novost” puštena u etar. Prethodno je još 2014. godine naprasno nestao iz javnog života, a postoje saznanja da je neko vreme proveo u inostranstvu i povratka u Srbiju gde je ubrzo i misteriozno preminuo.

– Što se tiče njegove smrti, mislim da kada o tome govorimo, moramo da se vratimo na period kada je nestao iz javnog života. Zbog čega je morao da nestane, zašto je napustio Srbiju? To su pitanje na koja nemamo odgovore – ukazuje na neodgovorena pitanja advokat Ivan Ninić.

Čini se da nikoga nije zanimalo ili niko nije smeo da postavi ovo pitanje sve ove godine, a u ovoj priči sumnjivi su i predstavnici vlasti i opozicije. Indicije su da Cvijan nije izvršio samoubistvo, već da iza njegove smrti stoji neko moćniji od aktuelnih političkih aktera u Srbiji, ali nema jasnijih saznanja o takvim pretpostavkama.

Cvijan je iza sebe imao dugogodišnju karijeru. Od februara 2008. godine bio je savetnik Borisa Tadića, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika, da bi naredne godine napustio tu stranku.

Jedna od misterija koja je, takođe, bacila sumnju u ceo slučaj jesu dokumenta koja je BIA objavila o Cvijanovom slučaju. Interesantno je da su pripadnici BIA sa porodicom Cvijana obavili razgovor tek nedavno, iako je političar mrtav već neko vreme.

Između ostalog, prema pomenutim dokumentima, Cvijanova bivša supruga do marta ove godine nije znala da je on mrtav.

Izvor: Nova.rs

Obdukciju Vladimira Cvijana izvršio pomoćnik Zlatibora Lončara

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)