Advokat Dušan Filipović na skupu u Brezjaku kod Loznice kazao je da nije tačno da će država dugovati milijardu evra ukoliko odlučimo da “izbacimo” Rio Tinto, kao što vlast tvrdi.

– Tužno je koliko nas lažu ovih dana kada kažu da dugujemo. Znaju i cifru koliko dugujemo. Kažu jednu milijardu. Šta je ta jedna milijarda naspram 600 miliona koje ste platili za prenos utakmice Engleske lige? Ovaj narod vredi više od jedne milijarde. Toliko tužno govore i pričaju o tom dugu, ugovornoj kazni, penalima, a da ne znaju da izgovore tačan naziv sporazuma na koji se pozivaju – istakao je Filipović.

On je precizirao da je 2004. godina Savezna Republika Jugoslavija potpisala sporazum sa Velikom Britanijom i pojasnio da taj sporazum ima 15 članova.

– Nijednim svojim članom ne govori o onome šta nam stavljaju na teret. Nikakva odšteta u slučaju kakav nam se dešava u Gornjim Nedeljicama. Dakle, SRJ jeste ratifikovala Sporazum o zaštiti međusobnog ulaganja, ali se taj sporazum ne može primeniti u konkretnom slučaju.

Kompanija nema nikakve dozvole, niti ikakav ugovorni odnos sa državom. I na kraju, neka se dogovore ko govori od njih istinu i šta dugujemo. Ovaj narod je dovoljno bogat, skupićemo, isplatićemo, i nosite se odavde – jasno je poručio advokat.

Filipović je naglasio i da jedan čovek ne može da odlučuje o sudbini ovog naroda i dodao da se vlast “zaigrala”.

– Postoje institucije u ovoj zemlji. 2020. godine je doneta Uredba kojom se utvrđuje Prostorni plan za područje posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar. U martu je ta uredba stupila na snagu, i mi smo je nedugo zatim osporili.

Podneli smo Ustavnom sudu Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti te uredbe. Smatramo da Ustavni sud treba da odluči o tome. Do danas nikakve odluke Ustavnog suda o tome nema – naveo je u zaključku Dušan Filipović.

Vladika Grigorije: Kako kuca srce u ljudima, Rio Tinto neće nikada raditi u Srbiji

Izvor: N1

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)