Popularna tv lica iznela su svoj stav i mišljenje vezana za abortus, pa su se složile da mnogo više treba edukovati mlade i poraditi na merama prevencije. 

Šta misliš o abortusu, da li podržavaš ili si protiv?

 Mislim da je prosto neophodno da se abortus podrži, ali samo u onim slučajevima kada devojke ostanu u drugom stanju ne svojom voljom i kada su u pitanju rizične trudnoće. Abortus iz nekog hira nikad ne bih mogla da podržim i žao mi je kada pomislim da dodje do toga a znamo svi koliko neke žene teško ostaju trudne ili čak uopšte i ne mogu da imaju decu, ne mogu ni da zamislim kako je tim ženama. – tvrdi Ana Radulović.

printscreen

 

Vrlo osetljiva i za svaku ženu, bolna tema Podržavam ukoliko su se oba partnera odlučila i susrela sa neizvesnom životnom situacijom. Ipak, mnogo bolje je zamisliti se malo dublje kada je reč o abortusu. – kaže Tamara Galijano.

Instagram/printscreen

 

– Zaista se trudim da ne mislim o abortusu, jer za mene lično to je stvarno strašna tema i ne podržavam abortus, osim u situacijama ako je trudnoća nastala kao uzrok silovanja. – ističe Milica Kemz.

instagram/Milica Kemez

 

Tema abortusa u našem društvu se još uvek smatra jednom vrstom “tabu” teme. Tako da ljudi uglavnom izbegavaju da iznesu svoje misljenje. Što se mene tiče, do 10.nedelje je to dozvoljeno i zakonom tako da ja tu nemam šta da podržavam ili ne, svako ima pravo na svoj izbor. – tvrdi Sanja Stanković.

printscreen

 

Smatram abortus nužnim zlom, nikada nisam bila u situaciji da donesem takvu odluku, jer verujem da bi mi to bila najteža životna odluka. Svakom biću treba dati šansu da se bori, čak i kada uslovi ne obećavaju previše. Ne treba ishitreno donesiti odluke zbog kojih se možemo kajati. – kaže Ivana Šopić.

Na koji način edukovati mlade devojke kako bi se sprečile maloletničke trudnoće?

Danas je sve toliko transparetno i lako dostupno, da mi je prosto nedopustivo da neka devojka nije edukovana. Nažalost ne postoji adekvatan način na koji možemo da osvestimo te mlade ljude, jer su oni u sustini i sami svesni toga ali se verovatno vode paralom “neće se to meni desiti”. Treba što više razgovarati. – tvrdi Ana Radulović.

Redovni ginekološki pregledi su ključni kao i razgovor sa roditeljima, koristiti zaštitu obavezno!

Treba pre svega dobro upoznati partnera, pa tek onda stupiti u intimni odnos
. – ističe Tamara Galijano.

HIT dodatak/informer

 

– Mlade trebaju da edukuju roditelji,a pored toga trebalo bi da se uvede što vise sekcija i edukacija. Rizično je previše, nisu svesni dok se ne zaraze, jednostavno ne samo deca nego i mnogo stariji, menjaju partnere, a ne razmišljaju o posledicama. – kaže Milica Kemez.

Treba maloletnici da se edukuju još u osnovnim školama da ne bi stupali u rizične seksualne odnose. Prevencija, edukacija i osvešćenje, pa ovo više neće biti tabu tema. – ističe Sanja Stanković.

Informer.rs

 

Korišćenje i nošenje prezervativa treba da se podrazumeva, kao što devojke uvek treba da imaju sebi da plate taksi, čak i kada imaju obezbeđen prevoz do kuće, isto važi za kondom. Treba biti realan prema sebi, ukoliko se devojke imaju često rizične odnose, onda treba da imaju zaštitu i da vode računa o sebi i svom zdravlju, a na taj način bi se zaštitile. – tvrdi Ivana Šopić.

BONUS VIDEO:

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama

Originalni tekst