Azerbejdžan je pokrenuo „antiterorističke operacije“ protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, vrletnoj oblasti oko koje se spore te dve države.

Ubrzo posle toga su jermenske separatističke vlasti u toj enklavi javile da su glavni grad Nagorno Karabaha Stepanakert i drugi gradovi u toj oblasti na meti jakih napada.

„Azerbejdžan je počeo opsežnu vojnu operaciju protiv republike Artsah (kako Jermeni zovu Nagorno Karabah)“, napisalo je preko Fejsbuka predstavništvo separatista u Jermeniji.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je objavilo da se operacija sprovodi „uz pomoć visokopreciznog oružja“ i da je počela nekoliko sati nakon što su poginula četiri vojnika i dva civila u eksploziji mine u Nagorno (Gornjem) Karabahu, jednoj od najviše miniranih oblasti sveta.

Novinari Frans presa javljaju da su čuli detonacije u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno Karabaha.

Jermenski premijer Nikol Pašinijan je za danas sazvao sastanak svog saveta bezebednosti. Na dnevnom redu će biti opsežne vojne akcije pokrenute u Azerbejdžanu, saopštio je pres servis jermenskog ministarstva odbrane, a prenose ruske vlasti.

Azerbejdžan je ocenio danas da je moguć mir sa Jeremnijom ukoliko se Jermenija „potpuno“ povuče iz Nagorno Karabaha.

„Jedini način da se postigne mir i stabilnost u regionu je bezuslovno i potpuno povlačenje jermenskih oružanih snaga iz azerbejdžanske oblasti Nagorno Karabah i raspuštanje navodnog separatističkog režima“, navodi se u saopštenju azerbejdžanskog ministarstva spoljnih poslova.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je odvojeno da je uspostsavilo humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Nagorno Karabaha gde je Baku počeo vojnu operaciju.

Planinska oblast Nagorno (Gornji) Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine, završenim primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.

Jerevan optužuje Baku koji negira optužbe, da izaziva humanitarnu krizu u Nagorno Karabahu blokiranjem „Lačinskog koridora“ od kraja 2022. godine. Jermenija optužuje i Rusiju da ne čini ništa.

Mišel: Azerbejdžan treba odmah da prekine svoju vojnu operaciju u Nagorno Karabahu

„Vojne akcije Azerbejdžana treba odmah da se prekinu da bi dozvolii pravi dijalog između Bakua i Jermena iz Karabaha, “ napisao je Mišel na platformi X.

Rusija apeluje na Azerbejdžan i Jermeniju da zaustave krvoproliće

Rusija je apelovala na Azerbejdžan i Jermeniju da „prekinu krvoproliće“ u Nagorno Karabahu i vrate se „mirnom rešenju“ situacije u ovoj enklavi.

„Rusija hitno poziva na prekid krvoprolića i povratak na mirno rešenje“, rekla je novinarima portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da su „sve faze mirnog rešenja navedene u sporazumima potpisanim 2020. i 2022. godine“.

Post Views: 27

Originalni tekst