Savet ministarstva Belorusije odlučio je da Srbiju i Lihtenštajn doda na listu zemalja protiv kojih je od 1. januara na snazi embargo za prehrambene proizvode. U tu svrhu je pripremljena uredba broj 51 od 27. januara 2022. godine.

U dokumentu se navodi da je Savet ministarstva odlučio da se stavu 1. zakona o uvođenju kontrasankcija posle Švajcarske dodaju i Kneževina Lihtenštajn i Republika Srbija, piše Telegraf.by, a prenosi Nova.rs.

Tako je sada u Belorusiju zabranjen uvoz nekih proizvoda koji se proizvode u Srbiji.

Republika Srbija se pridružila sankcijama Evropske unije protiv vlasti u Belorusiji.

Beograd je, na primer, podržao deklaraciju Evropske unije kojom se Minsk osuđuje za „prisilno sletanje aviona Rajanera i hapšenje opozicionog lidera Romana Protaševiča.

Vlasti u Belorusiji na sankcije su odgovorile zabranom uvoza iz EU, SAD, Kanade, Velike Britanije, Norveške, Albanije, Islanda, Severne Makedonije i Crne Gore.

Lukašenko u decembru govorio da su Srbi „naši ljudi“

Telegraf.by podseća i da se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u decembru sastao sa počasnim konzulom Srbije i biznismenom Dragomirom Karićem.

– Što se tiče rada sa Srbijom, prenesite moje najbolje želje predsendiku. Bili smo dobri prijatelji i bićemo i dalje. I za našeg brata Vučića, i za srpski narod. To su naši ljudi – rekao je tada Lukašenko.

– I osećamo tu podršku Srbije. Sada je najvažnije preživeti – naglasio je tada predsednik Belorusije.

Evropa kaže da je beloruski Alek diktator, a naš Aca je najbolji, isto diktator

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)