Među razrešenim zvaničnicima su neke od „najsjajnijih zvezda“ kineske vojske. To su dva generala koja su nadgledala lansiranje satelita i svemirske misije sa posadom, admiral koji je pomogao da se učvrsti položaj Pekinga u Južnom kineskom moru i komandant – stručnjak za projektile, koji je radio na usavršavanju kineske odbrane od nuklearnog rata.

Oni su bili među devet najviše rangiranih kineskih vojnih zvaničnika, ali su nedavno smenjeni sa dužnosti delegata u zakonodavnom telu Komunističke partije Kine. Iznenada i bez zvaničnog objašnjenja.

Stručnjaci kažu da je ovo samo još jedna, nova, namera kineskog predsednika Si Đinpinga da „iskoreni korupciju i druga neprimerena ponašanja“ u Narodnooslobodilačkoj vojsci, piše The New York Times.

Međutim, druga grupa stručnjaka navodi da se možda radi o fokusiranju vojske na razvoj oružja i vojnih postrojenja.

Kina je u oktobru iznenada smenila ministra odbrane, koji je godinama radio u vojnom sistemu nabavke oružja. Nekoliko meseci ranije smenjena su i dva komandanta raketnih snaga koji su kontrolisali kineske nuklearne snage,

Od dolaska na vlast 2012. godine, Si Đinping je više puta revidirao zvaničnike Komunističke partije, pokretao istrage i sprovodio čistke. Nova se, međutim, vodi u tišini i bez ikakvog priznanja o čemu je reč.

Stručnjaci koji prate kinsku vojsku, tvrde da strategija kineskog lidera, predstavlja samo „hirurški potez“ koji je osmislio kako bi potvrdio svoju kontrolu nad sektorom naoružanja.

„Ovo samo služi kao primer spremnosti stranke da otpusti čak i najvažnije ljude, u najkritičnijim sektorima, kako bi se osigurao dugoročni razvoj u ovim sferama“, kaže Taj Ming Cheun, profesor na Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu.

Profesor Taj primećuje da Kina u svoje naoružanje poslednjih decenija ulaže ogromna sredstva. „A tako bogata sfera je zrela za korupciju“, dodaje.

Kina je u kratkom saopštenju koje je izdala kasno u petak, saopštila kako će biti otpuštanja iz zakonodavnog tela. Dva dana ranije, Kineska narodna politička konsultativna konferencija (najviše političko savetodavno telo) objavila je da su tri rukovodioca državnih kompanija povezanih sa vojskom – otpušteni.

Dakle, potezi Si Đinpinga pokazuju da on zadržava kontrolu nad ovom oblašću uprkos svim ekonomskim posledicama. „Sijeva spremnost da iznese tako masovne čistke, pokazuje njegovu odlučnost da osigura dug mandat svoje vojske“, objašnjava bivši CIA analitičar Kristofer K. Džonson.

Nedugo po dolasku na vlast Đinping je pokrenuo čistke u vojski, i kao razlog za to naveo da je to preventivna radnja, jer bi korupcija mogla da naškodi bezbednosti zemlje. Desetine komandanata osuđeni su za korupciju, za prodaju imovina, ugovora i unapređenja.

Kako u to vreme još uvek nije konsolidovao svoju moć, čistke su bile fokusirane samo na penzionisane vojne lidere. „Međutim, njegova moć je danas dovoljno snažna da se može fokusirati na sve sitne grane ove sfere“, dodaje Džonson.

Profesor Taj dalje objašnjava da je nabavka oružja sfera u okviru vojske u kojoj ima najviše prostora za korupciju.

„Ovog puta se nabavka oružja i odbrambena industrija nalaze u najvećem fokusu, to je sasvim logično“, dodaje. Međutim, kako kaže profesor Taj, iako smo imali nagoveštaje čistki, kada su smenjeni ministar odbrane i komandanti za raketne snage, nije jasno zašto ove smene dolaze baš u ovom trenutku.

Kineski predsednik ima dovoljno snažna sredstva da može da se obračuna sa bilo kojim zvaničnikom svoje vojske. Smene bi međutim mogle da uspore primenu i razvoj novih tehnologija u oblasti naoružanja, pošto bi to zahtevalo više vremena za njihovo testiranje.

S druge strane, usled ovih iznenadnih raspuštanja zvaničnika, pripadnici kineske vojske i ljudi oko njih se sigurno pitaju: „Kakva će biti njihova budućnost“ i „Da li će biti izvesna?“

Odgovor je naravno „ne“. Dakle, iako su možda danas bezbedni, niko im ne garantuje za budućnost.

Post Views: 15

Originalni tekst