Tvrdnja je toliko prežvakana u Evropi i Severnoj Americi da je postala gotovo istina: anticionizam bi bio savremeni oblik antisemitizma i protiv takvog ga se treba boriti. Francuski predsednik Emanuel Makron, zajedno sa američkim i kanadskim zvaničnicima, ponavlja da je anticionizam „preoblikovani antisemitizam“, dok je nemačka politička klasa, u pokušaju da „otplati dug“ prema Jevrejima, bezuslovnu odbranu Izraela poturila kao „državni razlog“. Izraelski lideri decenijama koriste ovu zbrku kako bi obezvredili svaku kritiku svoje politike, a posebno od kada je Hamas, 7. oktobra 2023, počinio onakve strahote.

Takav stav ne pokazuje samo neznanje, već i zlu nameru, ali pre svega istorijsko neznanje, jer je anticionizam, koji je nastao početkom 20. veka, prvobitno i dugo bio zastupan od strane evropskih jevrejskih liberala i njihovih najistaknutijih intelektualaca, poput Sigmunda Frojda, Alberta Ajnštajna i Hane Arent. Oni su izražavali zabrinutost zbog stvaranja jevrejske države na već naseljenoj teritoriji. Pre nacizma, značajan broj evropskih Jevreja bio je za asimilaciju, izjašnjavajući se prvenstveno Francuzima, Nemcima ili Austrijancima, ne poričući pritom svoj jevrejski identitet. Drugu stranu tadašnjeg jevrejskog anticionizma, predstavljao je Bund – Generalni savez jevrejskih radnika Litvanije, Poljske i Rusije – koji je zahtevao priznavanje jevrejske kulturne nacionalnosti unutar zemalja u kojima je tada živela većina svetskih Jevreja, sve dok nacistički genocid nije prekinuo postojanje velikog „Jidišlenda“.

Stari arapski antijudaizam

Arapski anticionizam počeo je da raste tek sa širenjem jevrejskog naselja Jišuv u Palestini. Razvio se stvaranjem Izraela 1948. godine i etničkim čišćenjem koje je pratilo taj događaj. U to vreme, niko ne bi smatrao da je svaki anticionista ujedno i antisemita, iako se, očigledno, stari antijudaizam prisutan u arapskom svetu kod nekih pretvorio u anticionizam. Danas postoji (…)

PRETPLATITE SE NA LE MONDE DIPLOMATIQUE NA SRPSKOM – MESEČNA PRETPLATA 300 DINARA, ILI GODIŠNJA PRETPLATA 2.500 DINARA.

ZA PRETPLATU KLIKNITE OVDE.

ČITAJ VIŠE, ZNAJ VIŠE.

Post Views: 8

Originalni tekst