Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragači doputovao je u Damask, kako bi sa sirijskim zvaničnicima razgovarao o razvoju regionalnih događaja i bilateralnim odnosima, saopštio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Ova poseta, usledila je nakon retkog javnog obraćanja vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija u petak.

Hamnei je rekao da „obećava da će se Hezbolah u Libanu i Hamas u Gazi pojaviti sa novim i još snaznijim liderima„.

Ponovio je tvrdnju sa prethodnog obraćanja, koja je nakon iranskog udara na Tel Aviv i Jerusalim, pre svega bila upućena međunarodnoj zajednici i Sjedinjenim Državama. „Naš napad na Izrael balističkim raketama bio je legalan i legitiman.“

Njegova tvrdnja je da je pri svom udaru na Izrael, Iran isključivo gađao vojne, a klonio se civilnih meta.

Iran je, posle ovakvog razvoja događaja na Bliskom istoku, koji je i za njega bio neočekivan, umesto da bude u zaštićenom položaju, došao do pozicije kada mora, ne samo sebe da brani, već i milicije koje je trebalo da budu njegov štit.

Analitičari koji prate događaje na Bliskom istoku, tvrde da je lider Hamasa Jahja Sinvar, 7. oktobra postupio nepromišljeno. Da je napao jug Izraela ne konsultujući sa ostalim saveznicima iz regiona.

To je, umesto da ih približi, udaljilo Hamasove saveznike.

Palestinska teroristička grupa se nadala da će ujediniti proiranske milicije na svojoj strani, i da će se bliskoistsočno stanovništvo buniti. Od toga, međutim, nije bilo skoro pa ništa.

Iako je neposredno podržavao Hamas sve ovo vreme, u ratu protiv Izraela, Iran je planirao da oružani arsenal Hezbolaha sačuva za svoju odbranu.

Hezbolah je svoj doprinos u „odbrani Gaze“ davao slanjem svojih kratkodometnih raketa, ali je sada, primoran da pun kapacitet svojih boraca šalje na granicu sa Libanom. 

To nikako nije bio plan Irana.

A direktni udari Islamske republike na Izrael, takođe su se smatrali krajnjom nuždom. Iako je trebalo da posredno ratuje sa Izraelom, Iran danas mora da napada Tel Aviv kako bi se osvetio za udare na zemlje u kojima njemu bliske milicije deluju.

Post Views: 105

Originalni tekst