FoNet04.10.2024. 00:32

FIFA bez odluke o suspenziji Izraela na zahtev Palestine zbog okupacije Gaze 1Foto EPA-EFE/ALI HAIDER

Savet Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) na današnjem sastanku u Ženevi nije doneo odluku u vezi sa palestinskim zahtevom da suspenduje Izrael zbog okupacije Gaze, već je odlučio da Disciplinska komisija sprovede istragu i preporuči odluku.

Savet FIFA je posvetio dužnu pažnju ovom veoma osetljivom pitanju i nakon temeljne procene poslušao je savete nezavisnih stručnjaka. Nasilje koje je u toku u regionu naglašava hitnu potrebu za mirom. Duboko smo uznemireni zbog te situacije, naše misli su sa onima koji su pogođeni i pozivamo strane da odmah obnove mir, rekao je posle sastanka predsednik FIFA Đani Infantino.

Na Kongresu FIFA, koji je u maju održan u Bangkoku, Fudbalska federacija Palestine tražila je suspenziju Fudbalske federacije Izraela i zabranu izraelskim timovima da učestvuju u međunarodnim takmičenjima.

FIFA je planirala da tim povom održi sednicu svog Saveta pre 20. jula, ali je ona odložena kako bi se pravnim stručnjacima omogućilo dodatno vreme da razmotre zahtev Palestine i sačine izveštaj.

Savet je danas prihvatilo preporuke iz pravne analize i naložilo svojoj Disciplinskoj komisiji da istraži tvrdnje o diskriminaciji koje je iznela Fudbalska federacija Palestine, nakon čega treba da predloži odgovarajuće odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst