Papa Franja je održao veliku misu na nacionalnom stadionu u Briselu na kraju posete Belgiji, tokom koje se pokazalo da se povećava razdor između dela belgijskih katolika i Vatikana, posebno oko položaja žena u crkvi.

Već od zore oko 35.000 vernika opremljenih zastavama Belgije i Vatikana počelo je da zauzima mesta na stadionu Kralja Boduena u Briselu, gde je papa stigao oko 9.45.

Po vedrom sunčanom danu 87-ogodišnji papa počeo je obilazak stadiona u svom papamobilu, uz pozdrave vernika koji su se pridružili glasnoj muzici orgulja.

Tokom svoje trodnevne posete, prve posete jednog pape Belgiji od one Jovana Pavla Drugog 1995. godine, papa Franja je prozivan zbog krize povodom seksualnog nasilja nad maloletnicima i prihvatanja LGBT+ osoba, ili zbog položaja žena u crkvi. Te teme pokazale su velike dileme belgijskih katolika o doktrini, za koju mnogi misle da je suviše okrenuta prošlosti.

Papa Franja je zatražio danas na misi da se sudi seksualnim zlostavljačima iz redova sveštenstva i da njihovi biskupi prestanu sa zataškavanjem tih zločina. On je pohvalio hrabrost osoba koje su doživele zlostavljanja, ssvedočile o njima i izazvale skandal koji je umanjio kredibilitet crkve.“Zlo mora biti izneto na otvoreno“, rekao je papa u obraćanju okupljenim vernicima na stadionu što je naišlo na ponovljene aplauze prisutnih.

„Nema mesta zlostavljanju. Nema mesta prikrivanju zlostavljanja“, rekao je papa.

Papa je u petak imao sastanak sa 17 osoba koje su doživele zlostavljanje, kada je iz prve ruke čuo o traumi koju su podneili i nereagovanju crkve kada su prijavili ta zlodela.

Jučerašnji papin odgovor o položaju žena u crkvi izavao je negodovanje Luvenskog katoličkog univerziteta koji je u saopštenju osudio njegov stav.

Jedan od razloga za papinu posetu bila je proslava 600. godišnjice univerziteta Leven, najstarijeg katoličkog univeriteta na svetu i dugo akademskog uporišta Vatikana u Belgiji, piše agencija AP.

Rektor univerziteta rekao je papi da je skandal oko zlostavljanja toliko naškodio moralnom autoritetu crkve da bi najbolje bilo da se ona reformiše ako želi da povrati kredibilitet i značaj. Rektor Lik Sels predložio je kao dobar početak te reforme omogućavanje ženama da budu sveštenice i veću otvorenost prema vernicima iz redova LGBTQ+ populacije.

Papa je čuo sličan poziv iz frankofonog kampusa gde su studenti pozvali na promenu u načinu na koji crkva gleda na žene.

„Ne razumem zašto žene ne mogu da postanu sveštenice. To jeste nešto što je uvedeno zato što je vezano za društvo u tom trenutku, ali sada smo evoluirali“, rekla je za Frans pres 18-ogodišnja studentkinja iz Levena koja je došla na misu posle prisustvovanja festivalu 6.000 mladih katolika.

Ona je priznala da je ta tema „osetljiva i komplikovana“ zato što može da izazvoe podele u crkvi.

Papa treba da napusti Brisel sredinom dana i da održi tradicionalnu konferenciju za novinare u avionu kojim se vraća u Rim, gde se očekuje oko 15.00.

Post Views: 34

Originalni tekst