Beta28.09.2024. 00:03

Libanski Hezbolah napao sever Izraela posle napada na njegov štab, Izraelci najavili napad na tri skladišta oružja 1Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Libanski pokret Hezbolah je večeras saopštio da je gađao gradić Safed na severu Izraela što je njegov prvi napad posle jakih izraelskih napada danas popodne na glavni vojni štab tog pokreta u južnom predgrađu Bejruta.

Hezbolah kaže da je ispalio „salve raketa“ na Safed „radi odbrane Libana i njegovog naroda i kao odgovor na napade Izraela“, saopštio je taj šiitski libanski pokret.

Izraelska vojska je večeras saopštila da je raketa Hezbolaha pogodila jednu kuću u mestu Safedu.

Izraelska vojska je javila da je i ona večeras izvela napad na položaje Hezbolaha u Libanu gde je popodne gađala glavni štab te organizacije.

Izraelska vojska je večeras objavila da će uskoro napasti tri skladišta oružja Hezbolaha skrivena u zgradama na jugu Bejruta.

Vojska je upozorila građane u južnim kvartovima Bejruta da se evakuišu iz te tri zgrade.

Portparol izraelske vojske kontra-admiral Danijel Hagari je rekao da stanari treba da se evakuišu „što pre“ zato što se Izrael sprema za npad i da bi zgrade mogle da se sruše zbog sekundarnih eksplozija.

„Snaga eksplozija izazvanih raketama ispod tih zgrada mogla bi da izazove štetu i njihovo urušavanje“ rekao je Hagari preko televizije.

Izraelska vojska gađala je danas glavni štab Hezbolaha u Bejrutu i izazvala niz velikih eksplozija čija meta je bio lider te militantne grupe Hasan Nasralah, a od napada su se srušile visoke stambene zgrade.

To je najveći napad na glavni grad Libana tokom protekle godine i strahuje se da može izazvati veliki rat.

Najmanje dvoje ljudi je poginulo a desetine su povređene u tom napadu, saopštilo je ranije libansko Ministarstvo zdravlja i dodalo da su mnogi pod ruševinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. i 29. septembar 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.

– Jelena Glušac, novinarka

Originalni tekst