Belgijski klimatolozi uzgajaju kruške budućnosti (VIDEO) 1Foto: printscreen / Universiteit Hasselt YT

U belgijskoj pokrajini Limburg, jedan od voćnjaka u centru kruškolikog područja izdvaja se kao neobičan. Tu se nalazi grupa od 12 prozirnih kupola, podignutih visoko uz zid ogledala iznad okolnog parka prirode.

Unutar kupola, istraživači uzgajaju kruške u kontrolisanom okruženju koje simulira kako će klimatske promene uticati na region 2040. godine. Njihov cilj je da vide šta globalno zagrevanje sprema evropskim voćarima, piše HRT.

„Očekujemo više toplotnih talasa i manje ujednačenih padavina, pa više suša i poplava. I generalno, malo viša temperatura, rekao je Fransoa Rino, vanredni profesor na Univerzitetu Haselt“, o simuliranoj klimi unutar kupola.

Rani rezultati berbe 2023. pokazuju da bi belgijske kruške mogle biti pošteđene nekih od najgorih uticaja klimatskih promena – za koje naučnici očekuju da će smanjiti neke prinose useva i povećati troškove navodnjavanja za uzgajivače u borbi protiv suše.

„Uticaj klimatskih promena na kvalitet krušaka u simulaciji 2040. bio je veoma mali. Međutim, otkrili smo razliku u tome kako je ekosistem funkcionisao, rekao je Rineau, napominjući da se činilo da je ranija sezona rasta u simulaciji 2040. rezultirala time da ekosistem apsorbuje više CO2.“

Samo jedna godina ne može zabilježiti povremene ekstremne vremenske prilike i druge promjene u klimi koje mogu izazvati pustoš po usjevima. Stoga će trogodišnji pokus obuhvatit tri žetve.

Ovogodišnja berba krušaka iz razdoblja 2040. godine proučava se u flandrijskom Centru za tehnologiju nakon berbe (VCBT) kako bi se provjerila veličina plodova, čvrstoća i sadržaj šećera te ih se usporedilo s kruškama uzgojenima u kupolama koje simuliraju današnju klimu.

„Ako imamo višu temperaturu na drveću, kruške su mekše i imaju više šećera“, rekao je istraživač VCBT-a Dorien Vanhees.

To su loše vijesti za uzgajivače. Mekše voće preživi kraće razdoblje u skladištu, smanjujući količinu krušaka koje uzgajivači mogu prodati.

Poplave, grad i suša već su pogodile evropske uzgajivače krušaka poslednjih godina, pošto klimatske promene počinju da utiču na obrasce rasta.

Prema Svetskom udruženju jabuka i krušaka, očekuje se da će proizvodnja kruške u Belgiji ove godine pasti za 27 odsto zbog faktora koji uključuju neobično rano cvetanje i neuobičajeno kasni mraz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst