Bivši američki predsednik Donald Tramp izjasnio se da nije kriv po revidiranoj federalnoj optužnici zbog navodnih pokušaja mešanja u rezultat izbora 2020. godine.

Tužilac Džek Smit promenio je formulaciju optužbi prošle nedelje, nakon što je Vrhovni sud odlučio da predsednici imaju široki imunitet od krivičnog gonjenja za službena dela, prenosi BBC.

Tramp je negirao optužbe da je vršio pritisak na zvaničnike da ponište rezultat izbora 2020, svesno širio laži o izbornoj prevari i iskoristio nerede na Kapitolu da odloži priznanje pobede Džoa Bajdena, prenosi N1.

Trampovi advokati su se u njegovo ime zvanično izjasnili da nije kriv na  ročištu pred sudom u Vašingtonu, jer se Tramp odrekao prava da prisustvuje saslušanju.

Revidirana optužnica ostavlja na snazi četiri optužbe za koje se Tramp tereti: zaveru radi prevare, zaveru radi ometanja zvaničnog postupka, pokušaj ometanja zvaničnog postupka i zaveru protiv prava.

Tramp se i po prvobitnim optužbama izjasnio da nije kriv i taj slučaj je okvalifikovao kao „lov na veštice“ osmišljen da „odvuče pažnju američkog naroda“ od predstojećih predsedničkih izbora.

Za sada je nepoznato kada će početi suđenje i da li će se to dogoditi pre novembarskih izbora.

Na  ročištu sudija Tanja Čutkan rekla je da će objaviti raspored „što je pre moguće“.

Post Views: 10

Originalni tekst