Rim razmatra ograničavanje pristupa fontani di Trevi, jednom od svojih najposećenijih spomenika, uoči očekivanog povećanja turista sledeće godine, rekli su gradski zvaničnici.

Italijanska prestonica se sprema da bude domaćin Svete godine ili crkvenog jubileja, jednogodišnjeg rimokatoličkog događaja za koji se očekuje da će 2025. privući 32 miliona turista i hodočasnika.

Prema nacrtu predloga, za obilazak fontane biće potrebno rezervisati jedno od unapred određenih termina, a samo ograničenom broju ljudi biće dozvoljen pristup stepenicama oko spomenika.

„Razmišljamo da to učinimo besplatnim za Rimljane, a od onih koji nisu stanovnici (grada) biće zatražen simboličan doprinos, jedan ili dva evra“, rekao je rimski savetnik za turizam Alesandro Onorato za list Il Mesađero.

Gradonačelnik Roberto Gualtieri je u sredu nazvao mere za ograničavanje broja turista „veoma konkretnom mogućnošću“.

„Situacijom kod Fontane di Trevi je sve teže upravljati“, rekao je on novinarima.

Ostali gradovi suočeni su sa protestima zbog problema izazvanih takozvanim prekomernim turizmom, uključujući Barselonu i Veneciju, gde su lokalne vlasti ove godine isprobale program za naplatu posetiocima ulazak u grad.

Fontana di Trevi, u koju po tradiciji posetioci bacaju novčić kako bi garantovali povratak u Rim i ispunjenje svojih želja, dugo je bila glavna atrakcija, čak i za svetske lidere koji posećuju grad.

Post Views: 30

Originalni tekst