Paralele između Švajcarske i Srbije pokazuju da obe zemlje prepoznaju važnost uključivanja mladih u demokratske procese. I dok Švajcarska prepoznaje škole kao ključni resurs i pruža strukturisane programe građanskog vaspitanja, Srbija godinama nastoji da definiše svoj kurikulum i suočava se sa kulturološkim i finansijskim ograničenjima i predrasudama.

Razlike su još očiglednije u pristupu direktnoj demokratiji. Švajcarska sa svojom tradicijom referenduma i građanskih inicijativa omogućava mladima da simuliraju demokratske procese.

Kroz simulacije referenduma, učenici prolaze kroz ceo proces odlučivanja, od informisanja i debate do glasanja i analize rezultata. Školski hodnici u Švajcarskoj često su prve arene gde mladi eksperimentišu sa idejama pravednosti, liderstva i zajedničkog odlučivanja. Kroz debate, izbore i donošenje odluka u učeničkim parlamentima, učenici uče vrednost glasa svakog pojedinca i značaj saradnje za opšte dobro. Kada učenici vide da njihove ideje mogu rezultirati stvarnim promenama, stiču samopouzdanje i osećaj odgovornosti.

Učenici aktivni u učeničkim parlamentima često postaju glasnogovornici svoje generacije, prenoseći svežinu ideja i energiju u zajednice. Oni postaju katalizatori promena, zalažući se za inkluzivnost, održivost i progres. Učenje o pravima, jednakosti i slobodama pozitivno utiče na mentalno zdravlje mladih i smanjuje nasilje u školama. Kao posledicu, Švajcarska ima veću kulturu političkog angažmana među mladima, dok su u Srbiji mladi često apatični i isključeni.

Za švajcarsko društvo je, dakle, jasno da deca i mladi ne žive podeljene živote u školi i izvan škole. Učenici uključeni u donošenje odluka u školi razvijaju osećaj poštovanja drugog, samopoštovanja i demokratske kompetencije, a iskustva stečena u školi, oblikuju ih kao buduće građane.

Uz podršku Vlade Švajcarske, Helvetas je postavio nekoliko pitanja lokalnim samoupravama sa kojima sarađujemo na temi lokalnog uključivanja građana: Ako ne osnažimo mlade danas, kako možemo očekivati da će biti odgovorni građani sutra? Kako možemo motivisati mlade i unaprediti pristup mladih demokratskim procesima? Možemo li učiti iz švajcarskih modela participacije i stvoriti okruženje gde mladi aktivno učestvuju u donošenju odluka? Kako da škole postanu oaze demokratije, gde deca i mladi ne samo da uče o pravima i slobodama, već ih i praktikuju svakodnevno? Vreme je da probamo.

Post Views: 10

Originalni tekst