UOČI današnjeh pohoda komita na Lovćen gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković samo što suzu nije pustio tokom razgovora sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke zabrinut za sudbinu crkava i manastira koji nisu u vlasništvu Crnogoraca i njihove „Crnogorske pravoslavne crkve“.

НИКОЛА БИ ДА ОТИМА ЦРКВЕ: Ђурашковић са Рајнкеовом о забринутости за судбину манастира, подржава борбу  ЦПЦ и повратак заузетих манастира

Prestonica Cetinje

– Govoreći o odnosu prestonice sa Srpskom pravoslavnom crkvom, gradonačelnik je informisao ambasadorku o svom i stavu većine građana Cetinja prema toj verskoj organizaciji. Istakao je da opravdava i podržava borbu građana za verska prava i borbu Crnogorske pravoslavne crkve za povratak zauzetih hramova – navodi se u saopštenju kabineta Đuraškovića.

Povod današnjeg „osvajanja“ Lovćena, u organizaciji „bezimenih građana“ je uznemirenost Cetinjana zbog nezvanične informacije koja danima kruži prestonicom da Srbi nameravaju da postave veliki krst na guvnu kod Mauzoleja na vrhu planine, čime bi „overili“ početak obnove Njegoševe kapele.

Dalje ruke od Lovćena, poručio je prvi čovek crnogorske prestonice

– Nikakav limeni naum ne može proći. Jednom je država ćutala i Rumiju smo žestoko platili. Ovi što krijući sleću helikopterom po Lovćenu neka imaju na umu da drže dalje ruke od Lovćena, jer novu limenu skalameriju ni po koju cenu nećemo dozvoliti – poručio je gradonačelnik Đurašković, koji je nedavno bio šokiran pesmom i spotom „Srce Srbije“ Jovane Petrović, koja je snimana upravo na „njegovom terenu“ – Dvorskom trgu i Orlovom kršu, kao i Skadarskm jezeru, Žabljaku Crnojevića, manastiru Ostrog i u drugim krajevima Crne Gore.

Uplašen „velikosrpskim projektom“ Nikola Đurašković najavio je čak i tužbe, a bilo je i onih koji su u pomoć pozvali Evropsku uniju i SAD! U međuvremenu su reagovali i iz Crnogorske konzervativne partije poručujući da ko ovlada Lovćenom u bilo kom smislu ovladao je Crnom Gorom.

– Crnogorci su toga jako svesni i nikad neće dozvoliti da se to desi – naglasili su iz CKP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst