Premijerni beogradski nastup Zdravka Čolića sa pratnjom simfonijskog orkestra bio je prvi umetnički događaj kojim je svoj novi život započela obnovljena Plava dvorana, a čime je obeležen završetak rekonstrukcije Sava Centra. Ovaj koncert je, simbolično, počeo pesmom „Produži dalje“, koja je izazvala ogromne emocije među prisutnima. Atmosfera preplavljena neaverovatnom energijom jasno je pokazala da je dvorana, sada u svom modernizovanom ruhu, spremna da ponovo zauzme centralno mesto na mapi održavanja najvažnijih kulturnih i poslovnih događaja.

Najveće ime naše pop muzike, Zdravko Čolić – koji je sinonim za nezaboravne koncerte u Sava Centru još od 1998. godine, kada je održao seriju od devet rasprodatih nastupa – nije krio oduševljenje što je baš on obeležio novu eru Plave dvorane.

Veliko mi je zadovoljstvo da budem ovde, ova dvorana je stvarno impozantna. Ono što je bilo, nije ništa prema ovome što je sada, a sve je novo. Ponovo radi Sava Centar! Moje mišljenje je da će ljudi koji dođu biti oduševljeni. Ja sam nastupao na brojnim priredbama u Sava Centru i mislim da svako ko ovde dođe će se osećati na najbolji mogući način, jer je ovo sala koja je bila potrebna svima nama“, izjavio je Zdravko Ćolić.

Neposredno pre koncerta Zdravka Čolića, Plava dvorana otvorena je aplauzom publike, a posle uvodnih reči Kristine Milinčić, generalne direktorke Sava Centra. Ceremoniju otvaranja vodio je Milan Marić, jedan od umetnika koji su poslednji nastupali u staroj Plavoj dvorani, pre no što je započela rekonstrukcija Sava Centra. Zavesa na bini Plave dvorane, prvi put posle renoviranja Sava Centra, podignuta je na znak dirigentske palice maestra dirigenta Fedora Vrtačnika.

Najvećim crvenim tepihom u Srbiji  prošetale su brojne poznate ličnosti domaće i regionalne scene, a među više od 4.000 zvanica našli su se Lepa Brena, Dragan Bjelogrlić, Dragana Mirković, Ana Bekuta, Sergej Ćetković, Konstrakta, Dragana Mićalović, Nataša Ninković, Svetozar Cvetković, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Rade Šerbedžija, Marija Šerifović, Jelena Đoković i mnogi drugi.

Obnovljena Plava dvorana ima povećan kapacitet sa ukupno 4.050 sedećih mesta. Opremljena je tehnikom koja omogućava najsavremeniji audio-vizuelni doživljaj i najvećim bioskopskim 3D platnom u regionu. 

Lepa Brena, koja je svojevremeno održala 17 uzastopnih nastupa u Sava Centru, istakla je da je ovo mesto gde su se oduvek održavali nezaboravni koncerti koje svi dobro pamte.

„Sava Centar je bio nedostižan kada smo započinjali svoje karijere. Tu nije mogao svako da peva. Nadam se da će se ovde održavati posebne i lepe manifestacije. Za mene budi lepe uspomene. Ja sam sa Slatkim grehom imala 17 koncerata uzastopno“,  istakla je Brena. 

Ovaj impozantni projekat kompanije Delta Holding, vratio je Beogradu jedan od najvažnijih simbola, a prema rečima generalne direktorke Sava Centra, Kristine Milinčić, kompanija je investirala 120 miliona evra u rekonstrukciju Sava Centra, od čega 40 miliona u obnovu i unapređenje Plave dvorane.

„Izuzetno smo ponosni što smo danas otvorili vrata najveće koncertne, kongresne, bioskopske i pozorišne dvorane u regionu, koja je sada spremna da dočeka novu eru događaja i okupljanja. Ovaj projekat je plod posvećenog rada i vizije Delta Holdinga, koji je prepoznao vrednost Sava Centra i omogućio da ovaj dragulj ponovo postane epicentar kulturnog i poslovnog života Beograda, Srbije i regiona.  Radujemo se što je veliki broj zvanica prepoznao naš trud i zajedno sa nama proslavio ovaj veliki dan i što ćemo, u narednom periodu, imati priliku da ugostimo najveće svetske kongrese i poslovne događaje koji broje više hiljada učesnika”, izjavila je Kristina Milinčić

Plava dvorana će nastaviti da bude epicentar kulturnih i muzičkih dešavanja i u narednim mesecima, sa brojnim najavljenim koncertima i događajima. Prvi u nizu je nastup Konstrakte, zakazan za 19. septembar, a kalendar do sada potvrđenih događaja dostupan je na sajtu http://www.savacentar.rs.

Fotografije: WARP Studio

Post Views: 73

Originalni tekst