Ruske snage su lansirale rakete i dronove na Kijev i Lavov, na zapadu Ukrajine, nedaleko od granice sa Poljskom, saopštile su ukrajinske vlasti, dok se poljski vojni avioni nalaze u stanju pripravnosti.

Očevici su za Rojters rekli da su čuli nekoliko eksplozija na periferiji Kijeva i Lavova, a tvrde da je u pitanju aktiviran sistem PVO.

Ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da su odbrambene jedinice angažovane na odbijanju napada, a regionalni guverner Lavova Maksim Kozicki je dodao da su u Lavovu oštećene stambene zgrade, prenosi N1.

Istovremeno, Poljska je danas podigla vojne avione po treći put za osam dana kako bi osigurala bezbednost svog vazdušnog prostora, navodi britanska agencija.

„Ovo je još jedna veoma naporna noć za ceo sistem PVO u Poljskoj zbog uočene aktivnosti dalekometne avijacije Ruske Federacije koja izvodi udare“, saopštio je vojni štab te zemlje na mreži X.

To dolazi nakon što su ruske snage juče pogodile vojni institut u ukrajinskom gradu Poltavi sa dve balističke rakete u najsmrtonosnijem napadu u ratu ove godine, usmrtivši, prema ukrajinskim vlastima, 50 i ranivši stotine drugih.

Ukrajina se nalazi pod upozorenjem o vazdušnom napadu od nešto nakon ponoći, a takođe je izdato posebno upozorenje o raketnim udarima na Lavov.

Post Views: 20

Originalni tekst