SAVA centar otvoren je 14. maja davne 1977. godine, a koji mesec kasnije i Plava dvorana. Danas ponovo otvaramo salu pažljivo i moderno rekonstruisanu, kao i čitav ovaj kompleks.

ЦРВЕНИ ТЕПИХ ПРЕД ПЛАВОМ ДВОРАНОМ: Спектакуларним концертом здравка чолића свечано отворена чувена сала Сава центра

Foto: Z. Jovanović

Centar je umetnički i arhitektonski i svaki drugi ponos Beograda. Jedino što nije moralo da se rekonstruiše je istorija ovog fascinantnog mesta. Istorija koju čini beskrajni niz događaja – od političkih kongresa koji su određivali naše živote do umetničkih događaja koji su te naše živote ulepšavali.

Foto: Z. Jovanović

 

Ovako je sinoć glumac Milan Marić otvorio čuvenu Plavu dvoranu Sava centra, najvećeg kongresnog centra u Jugoistočnoj Evropi. On je u ulozi velikog pevača Tome Zdravkovića u istoimenom filmu bio poslednji na velikom platnu Plave dvorane, a sada je imao tu čast da istu salu posle trogodišnjeg renoviranja i otvori.

Foto: Z. Jovanović

 

– O istoriji najbolje govore brojke – rekao je Marić. – Sava centar je imao 10 miliona poseta, održano je 8.000 skupova i 20.000 manifestacija. Brojevi kažu da je ovo jedan veliki grad. Sava centar nije samo deo ličnih istoriji, već istorija nekoliko generacija i tradicija se nastavlja za buduće generacije. U ovoj velikoj dvorani svaki događaj je veliki. I onaj kome se aplaudira i onaj ko aplaudira. Plava dvorana je mesto susreta ljudi koji imaju šta da prikažu i onih koji to žele da vide i da čuju.

Foto: Z. Jovanović

 

Kako je naglasio Marić, u Plavoj dvorani publika je aplaudirala brojnim svetskim zvezdama. Upravo su u njoj nastupali Džejms Braun, Rej Čarsl, Džeri li Luis, Monserat Kabalje, Pako di Lucija, Nina Simon… kao i sve domaće zvezde. Najviše koncerata u ovoj Plavoj sali održao je čuveni Đorđe Balašević.

Foto: Z. Jovanović

 

– Mnogo toga smo videli u ovoj sali, a šta je sve ona videla o nama. Videla je i nervozu i nestrpljenje da nešto počne, često srdačnost i prijateljstvo, razdraganost. I tako i od Festa do Bemusa, do Bitefa. Zapravo je ova sala najčešće videla uživanje i radost i poneku suzu. Zato ovo mesto posle tri godine pauze ponovo zaslužuje da se ovde vrati prepoznatljivi aplauz.

Foto: Z. Jovanović

 

Kristina Milinčić, direktorka Sava centra, istakla je da je otvaranjem Plave dvorana završena rekonstrukcija i da je time „Delta holding“ zaokružo jednu od najvećih i najznačajnijih investicija kompanije, vrednu 120 miliona evra.

– Od toga je 40 miliona evra uloženo samo u rekonstrukciju Plave dvorane – rekla je Milinčićeva. – Želeli smo da zadržimo njen autentični i prepoznatljivi izgled, da sve u njoj bude kao nekada, ali i da u njoj sve bude sasvim novo. Stara, dobro poznata, a nova i bolja. Nadam se da će Plava dvorana još dugo buditi takav osećaj. Dugačak je spisak svih onih zahvaljujući kojima Sava centar i Plava dvorana nastavljaju da pišu istoriju. Od onih koji su je iznova projektovali, do onih koji su je iznova gradili i obnavljali. Radujemo se i ponosimo svi u Sava centru što će za nekoliko dana na ovoj sceni zapevati Hose Kareras, zasvirati Vlatko Stefanovski, zaigrati Paulin.

Foto: Z. Jovanović

 

Ona je pozvala Beograđane i sve njihove goste da što češće nalaze razloge da dolaze u Sava centar.

– Dragi gosti, zbog njene prošlosti i njene budućnosti Plavu dvorana treba svečano otvoriti onako kako je tokom njene duge istorije svake večeri zatvarana – vašim osmesima, vašim emocijama i vašim aplauzima – istakla je direktorka. Uživajte u obnovljenoj Plavoj dvorani i dobrodošli u nju zauvek.

Foto: Z. Jovanović

 

Marija Desivojević, viši potpredsednik Kompanije „Delta holding“, rekla je da kod ovako velikih projekata investitori najčešće govore o brojkama, ali kod Sava centra postoji nešto mnogo važnije.

– To su emocije – naglasila je Desivojevićeva. – Prvo smo izuzetno ponosni što je „Delata holding“ imao priliku da obnovi ovakav biser arhitekture i simbol moći zemlje u kojoj smo nekad živeli i zemlje u kojoj sada živimo. Uspeli smo da vratimo velike i divne događaje i da sa svojom porodicom i sa svojim prijateljima ponovo kreiramo neke sjajne uspomene.

Foto: Z. Jovanović

 

Na crvenom tepihu sinoć su bile mnoge poznate ličnosti iz sveta filma, muzike, politike, biznisa. U prvom redu pored predsednika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića bili su i premijer Miloš Vučević, ministar policije Ivica Dačić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ministar građevinarstva i saobraćaja Goran Vesić….

Foto: Z. Jovanović

 

Čuvena Lepa Lukić ima samo lepe uspomene iz Sava centra, gde je održala mnogo koncerata. Vesnu de Vinči za Sava centar posebno vezuje Fest i naglasila je da najveći kongresni centar otvara velike mogućnosti za Beograd i za Srbiju.

Foto: Z. Jovanović

 

– Za Sava centar me vežu jake emocije i mnogo koncerata – rekao je Haris Džinović. – Prvi koncert ovde bio je 1991. godine, 4. i 6. juna, kada smo bili gosti Brege i Čole.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i naš poznati violinista Stefan Milenković, koji je upravo u Plavoj dvorani nastupao još kao dečak.

– Mnogo toga me vezuje za Sava centar – rekao je pevač Sergej Ćetković. – Ja sam ovde održao 17 koncerata, a 25 godina karijere ću ovde proslaviti 26. decembra. Kofer ljubavi je pun dobre muzike i ljubavi i radujem se nastupu u ovoj dvorani.

Foto: Z. Jovanović

 

Crvenim tepihom prošetale su i pevačica Marija Mikić, Zejna Murkić, Ida Prester, Sara Jo, kao i pobednica „Beovizije“ Teja Dora, Milica Pavlović, operska diva Tamara Rađenović… Pred fotografima su pozirali i Jelena Tomašević, Ivan Bosiljčić, Vlado Georgiev… Kontstrakta je rekla da je Sava centar uvek imao posebno mesto u njenom životu, baš kao i svih Novobeograđna.

Foto: Z. Jovanović

 

– Moj prvi solistički konsert bio je na ovom mestu i ovog decembra, posle 30 godina, ponovo nastupam u Sava centru – rekao je Željko Samardžić. – Za ovo mesto me vežu divne uspomene, jer to je poseban ambijent. Čola je pravi izbor za otvaranje Sava centra.

Foto: Z. Jovanović

 

Dragana Mirković nije krila svoje emocije, jer je za Sava centar vezuje prva nagrada sa Mesama, ali i za nju važni koncerti 1995. godine, ali i 2010. godine, kada je održala humanitarni koncert. I Saša Matić pamti svoj prvi Sava centar i koncert 2003. godine i da je imao veliku tremu pred nastup. Pevačica Seka Aleksić je bila uzbuđena, posebno zbog nastupa njenog omiljenog pevača Zdravka Čolića.

Lepa Brena: Bio i ostao hram kulture

Lepa Brena je istakla da je Sava centar bio nešto što je bilo nedostižno i kulturni hram u kome nije mogao baš svako da peva:

– Sećam se daleke 1983. godine. Ja sam sa „Slatkim grehom“ održala punih 17 koncerata uzastopno. Posle toga je bilo mnogo nastupa na Oskaru popularnosti, Mesamu sa eminentnim kompozitorima kao što je bio pokojni Kornelije Bata Kovač. Nadam se će hram kulture biti posebno mesto i da će se ovde održavati posebne manifestacije. Drago mi je što je renoviran i obnovljen. Budi posebne emocije u meni.

Foto: Z. Jovanović

 

Marija: Mesto za skupe događaje

– OBOŽAVAM Sava centar i mislim da ga svi volimo, svi mi kojima je muzika emocija. Radujem se ovome i drago mi je da Beograd konačno ima mesto za normalne, civilizovane, okupane i skupe događaje. Meni je Sava centar kao da pevam u svom dnevnom boravku – naglasila je pevačica Marija Šerifović.

Šerbedžija, Bjelogrlić…

Otvaranju Plave dvorane prisustvovali su i mnogobrojni glumci, kao što su Rade Šerbedžija, Vlada Aleksić, Tamara Dragičević u pratnji supruga Petra Benčine. Crvenim tepihom šetali su i Zlatan Vidojević, Dragan Bjelogrlić, Matea Milosavljević, Jelisaveta Orašanin, Jadran Malkovič…

BONUS VIDEO: NOVO LICE “SAVA CENTRA“: Da li ste videli kako izgleda posle renoviranja

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst