Nemački kancelar Olaf Šolc nazvao je „gorkim“ rezultate na regionalnim izborima u dve pokrajine, koji su doneli velike pobede krajnje desnog AfD i gubitke njegovoj koaliciji, a glavne stranke pozvao je da formiraju vlade bez „desničarskih ekstremista“, javlja Rojters.

Na izborima proteklog vikenda u Tiringiji Alternativa za Nemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj od Drugog svetskog rata, dok je AfD u Saksoniji bio tesno drugi iza konzervativaca, pokazale su projekcije objavljene kasno sinoć.

„Rezultati AfD u Saksoniji i Tiringiji su zabrinjavajući“, rekao je Šolc agenciji Rojters, navodeći da govori kao predstavnik svojih socijaldemokrata levog centra (SPD).

„Naša se zemlja ne može i ne sme naviknuti na ovo, AfD šteti Nemačkoj, slabi ekonomiju, deli društvo i uništava ugled naše zemlje“, ocenio je Šolc, a prenosi N1.

S obzirom da je ostalo godinu dana do nemačkih nacionalnih izbora, nedeljni rezultati kaznili su Šolcovu koaliciju, ocenila je britanska agencija.

Ipak, stranka AfD, koju bezbednosni zvaničnici u obe istočnonemačke države smatraju „desničarskim ekstremistima“, verovatno neće moći da vlada jer su druge stranke dosad odbijale da sa AfD sarađivati u formiranju većine.

Post Views: 38

Originalni tekst