Zamislite da možete potpuno da zaronite u sadašnji trenutak, a da se vaše misli ne razilaze u prošlost ili budućnost, već ostaju u potpunosti fokusirane na ono što se dešava sada i ovde.

Ova „magična sposnobnost“ naziva se svesnost, ili mindfulness. Naravno, svi znamo šta je, ali za mnoge od nas to izgleda više kao nedosanjani san nego svakodnevna realnost.

Naučnici sa Univerziteta u Arizoni su možda upravo otkrili način da svesnost postane dostupnija svima, zahvaljujući tehnici koja zvuči kao pojava iz naučno-fantastičnih filmova.

U najnovijem istraživanju, tim stručnjaka je primenio ultrazvučne talase niskog intenziteta na deo mozga koji je odgovoran za introspekciju i nesvrhovito lutanje uma. Rezultati su bili zapanjujući čak i za istraživače.

Učesnici koji su primili petominutnu ultrazvučnu stimulaciju prijavili su drastično povećanje svesnosti osećaj potpunog prisustva u trenutku, bez osude prema sebi ili drugima. Zamislite da vaš um, umesto da luta kroz nepregledne lavirinte misli, postane fokusiran, smiren i slobodan.

Istraživači su ciljali na moždanu mrežu poznatu kao „default mode network“ (DMN), skup međusobno povezanih područja koja se aktiviraju kada naš um nije angažovan na konkretnom zadatku, već luta u mislima, prisećajući se prošlosti ili zamišljajući budućnost. Abnormalna aktivnost ove mreže često je povezana sa stanjima anksioznosti i depresije—onim trenucima kada se osećate kao da vam se misli neprestano vrte u krug i ne možete ih zaustaviti. Naučnici su pretpostavili da bi ultrazvučna stimulacija mogla „osloboditi“ ovu mrežu i omogućiti mozgu da se opusti.

Korišćenjem tehnike poznate kao transkranijalni fokusirani ultrazvuk, koja omogućava da se akustični talasi usmere milimetarskom preciznošću na najdublje delove mozga, istraživači su uspeli da inhibiraju aktivnost u zadnjem cingularnom korteksu—ključnoj oblasti povezanoj sa emocionalnom regulacijom i meditacijom. Za razliku od tradicionalnih metoda koje koriste magnetna polja ili elektroencefalografiju, ultrazvuk omogućava da se ciljana područja stimulišu sa izuzetnom preciznošću i dubinom.

Nakon tretmana, učesnici su prijavili osećaje koji nalikuju na one koji se osete nakon duboke meditacije: iskrivljen osećaj za vreme, manje negativnih misli i povećanu sposobnost da se odvoje od svojih emocija. Slični efekti postignuti su i meditacijom ili korišćenjem psihodelika, ali ova nova tehnika može omogućiti brži i lakši put do tog stanja, bez potrebe za godinama prakse ili eksperimentisanjem sa supstancama.

Jedan od vodećih istraživača, Brajan Lord, za Scientific America ističe da je jedan od najvećih izazova u meditaciji i svesnosti strma krivulja učenja.

„Stimulacija mozga može delovati kao pomoćna sredstva za um, pomažući ljudima da postignu to duboko stanje svesti mnogo brže nego što bi to bilo moguće samo kroz meditaciju. To je naš veći cilj.“

Ovo otkriće otvara vrata novim mogućnostima u tretmanu mentalnih poremećaja, poput depresije, gde tradicionalne metode često ne donose željene rezultate. Ovo istraživanje vodi ka tome da ćemo u budućnosti moći da koristimo ulrazvučne talase za rešavanje ozbiljnih problema mentalnog zdravlja, čineći naš um slobodnijim i otpornijim na izazove modernog života, ističu naučnici.

Post Views: 26

Originalni tekst