Oasis je izdao upozorenje na preprodaju karata za njihovu povratničku turneju, nakon što su se samo nekoliko minuta po završetku pretprodaje karte pojavile na drugim sajtovima i po cenama od nekoliko hiljada funti.

Ograničen broj fanova je u petak uveče mogao da kupi prvu seriju karata u roku od tri sata, navodi BBC.

Ubrzo nakon toga, karte su bile objavljene na drugim sajtovima i to i za po 6.000 funti – što je oko 40 puta više od nominalne vrednosti ulaznice.

Oasis je upozorio svoje fanove da ne preprodaju ulaznice po višim cenama na sajtovima koji nemaju veze sa njihovim promoterom, ili će biti „ukinute“.

„Ne samo da postoji šansa da bi neke od ovih karti mogle biti lažne, već bi i legitimne karte mogle postati nevažeće, ako se prodaju van zvaničnih platformi za preprodaju ili po vrednosti iznad nominalne“, rekla je stručnjak za potrošačko pravo Lisa Veb za BBC.

U međuvremenu, Adam Veb, menadžer kampanje u FanFair Alijansi, koja je osnovana da pomogne kupcima i umetnicima da se pozabave pitanjem preprodaje ulaznica, pozvao je ministre da deluju.

„Potrebna nam je neka akcija vlade. Kir Starmer je objavio u martu, sugerišući da će laburisti – ako dođu na vlast – ograničiti preprodajnu cenu. To je nešto sa čime se nadamo da će nastaviti“, kazao je on.

U tom govoru, premijer je rekao da pristup kulturi ne može biti izložen „na milost i nemilost nemilosrdnim prodavačima ulaznica koji podižu cene“.

Ubrzo nakon što je počela pretprodaja u petak, na drugim sajtovima pojavile su se karte po cenama od  6.000 funti za nastup Oasis na stadionu Vembli u Londonu 26. jula, između 916 i 4.519 funti za prvi koncert na stadionu Principaliti u Kardifu 4. jula, preko 4.000 funti za ulaznice za stajanje na stadionu Marejfild u Edinburgu 12. avgusta, više od 2.500 funti za koncert benda u mančesterskom Hiton parku 12. jula.

Uoči pretprodaje, promoteri su rekli da će karte za stajanje koštati oko 150 funti, dok se standardne karte za sedenje kreću od 73 funti do oko 205 funti. Cene premium paketa idu do 506 funti.

Očekuje se da će oko 1,4 miliona karata biti dostupno za 17 koncerata na otvorenom u Velikoj Britaniji i Irskoj sledećeg jula i avgusta.

Post Views: 23

Originalni tekst