„Ja sam tad bio na vikendici. Tast je bio u stanu i čuvao mačku. U nekom trenutku me je pozvao i rekao da je došla policija i da me traže.“

Ovako za Nedeljnik govori čovek kojem su jednog dana prošle nedelje četvorica pripadnika UKP-a i još jedan za kojeg veruje da je iz BIA, pozvonili na vrata sa nalogom za pretres.

Ušli su u stan i upitali ga preko telefona da li može da se vrati. On im je odgovorio da nije blizu i da bi mu trebalo minimum dva ili tri sata. Rekli su mu da nemaju toliko vremena, pa su odmah pristupili pretresu, bez njegovog prisustva.

„Nisu baš ni pretresli stan, da se ne lažemo. Imao sam tu neki ‘ajped’ i ‘mek’, koji je crkao dan pre igrom slučaja pa nisu mogli da ga upale. Vagali su da li da ga nose ili ne, ali su odustali pošto ima 30 kilograma“, kaže on.

Sagovornik Nedeljnika, koji nas je zamolio da ostane anoniman, profesionalno se bavi društvenim mrežama i u te svrhe sarađivao je sa mnogim političkim i ekološkim organizacijama, pa između ostalog i sa Eko stražom, čija je objava na Fejsbuku – preko koje je pokret pozivao na nove blokade – bila glavna tema kasnijeg informativnog razgovora.

„Osnovni problem bio je taj što mi u početku nisu rekli zbog čega su došli. Nisam tada znao da je to bilo zbog rušenja ustavnog poretka. Bukvalno nisam imao pojma o čemu se radi“, rekao nam je on.

Ne bavi se, kako kaže, aktivizmom još od decembarskih izbora, kada se razočarao „i u izbore i u opozicionare“. Iako poznaje ljude iz Eko straže sa kojima je nekada imao razvijenu komunikaciju, mesecima se nije čuo ni sa kim od njih, pa čak ni oko problema sa mrežama oko čega su najčešće i bili u kontaktu.

„Ja sam rekao da nemam nikakve veze sa time, da nisam ni video post“, priseća se sagovornik Nedeljnika. „Onda su me pitali da li podržavam poziv na nasilje. Ja sam rekao da poziv na nasilje ne podržavam, ali ne vidim kako su blokade nasilje. Nakon toga su videli da zaista nemam veze i nisu me više ispitivali. Pustili su me ali su mi oduzeli mobilni telefon, za koji su mi rekli da im se javim 28. kada će mi reći da li će ga vratiti ili ne.“

Veruje da postoje dva moguća razloga zašto su ga pozvali na razgovor. Prvi je da su prisluškivali telefon vođe Eko straže Bojana Simišića, pa su tako zaključili da i on ima veze sa njima, a drugi je to što mu na LinkedIn profilu stoji da je član tog ekološkog pokreta.

„Ništa ja nisam okačio, imam privatne profile koji su zatvoreni, nemam publiku. Imam malo veću na LinkedIn gde piše da sam član Eko straže, ali tamo se samo dešava posao. Uvek kažem šta mislim, ali nisam pozivao aktivno ni na šta“, kaže on.

Pitanja oko sporne objave, saznao je kasnije, dobijali su i aktivisti Eko straže koji su tih dana takođe bili na informativnom razgovoru. Nadležni organi koji su vodili razgovore u Beogradu su, kako kaže, sa svima imali korektnu komunikaciju.

„Bilo je svakako neprijatno zato što su došli u stan, ali su bili maksimalno pristojni i prema meni na razgovoru i prema tastu kada su radili pretres“, rekao nam je sagovornik. „Nisu mi rasturili stan, nisu realno ni uradili pretres. Došli su samo da mi stave do znanja da su tu. Bilo je to klasično zastrašivanje.“

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 29. AVGUSTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 659

Nedeljnik 659

Post Views: 44

Originalni tekst