Američka vojska i Irak pokrenuli su zajednički napad na osumnjičene militante Islamske države u zapadnoj pustinji Iraka. Ubijeno je najmanje 15 militanata, a sedam američkih vojnika povređeno, saopštili su zvaničnici danas.

Centralna komanda američke vojske saopštila je da su militanti bili naoružani granatama i eksplozivnim pojasevima za vreme borbe koja se dogodila u pustinji Anbar.

„Ova operacija je bila usmerena na vođe ISIS-a, kako bi se poremetile njihove sposobnosti da planiraju, organizuju i sprovode napade na iračke civile, kao i na američke građane, saveznike i partnere širom regiona i sveta“, saopštila je centralna komanda i dodala da iračke snage bezbenosti nastavljaju da patroliraju područjima nad kojim je izvršena racija.

Dodaje se da „nema podataka o civilnim žrtvama“, kako prenosi Gardijan.

U saopštenju iračke vojske navodi se da su „vazdušni napadi bili usmereni na skrovišta, nakon čega je usledila operacija iz vazduha“.

„Među mrtvima su ključni lideri ISIS-a“, saopštila je iračka vojska, ne identifikujući ih. „Sva skrovišta, oružje i logistička podrška su uništeni, pojasevi sa eksplozivom su bezbedno detonirani, a važni dokumenti, identifikacioni papiri i uređaji za komunikaciju su zaplenjeni.“

Zvaničnik američke odbrane, koji je želeo da ostane anoniman da bi razgovarao o detaljima operacije, rekao je da su neki američki vojnici ranjeni, dok su dvojica povređena u padu. „Svo osoblje je u stabilnom stanju“, rekao je zvaničnik.

Nije odmah bilo jasno zašto je trebalo dva dana da SAD priznaju svoje učešće u raciji. Irački političari raspravljaju o budućnosti američkih trupa u zemlji.

Godinama nakon što su militante izbacili iz njihovog samoproglašenog kalifata širom Iraka i Sirije, američke snage su nastavile da se bore protiv grupe Islamska država, iako je broj žrtava u napadu u petak bio veći od ostalih od tog vremena.

Na svom vrhuncu, Islamska država je vladala ovim regionom, gde je pokušavala da nametne svoje ekstremno tumačenje islama, napadajući verske manjinske grupe i deleći oštre kazne muslimanima za koje se smatralo da ih ne poštuju.

Koalicija od više od 80 zemalja, na čelu sa SAD, formirana je za borbu protiv Islamske države, koja je izgubila vlast u Iraku i 2017. i u Siriji 2019. godine.

Militanti su nastavili da deluju u pustinji Anbar u Iraku i Siriji, dok preuzimaju odgovornost za napade koje sprovode drugi po celom svetu. Poznato je da ogranak IS u Avganistanu izvodi intenzivne krvave napade.

Post Views: 18

Originalni tekst