SAD su saopštile da je njihov stav o potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu dobro poznat i da on ostaje pod američkim sankcijama, ali i da je fokus Vašingtona na saradnji sa srpskim liderima na jačanju strateškog partnerstva.

Na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da prokomentarišu optužbe ruskog aktiviste Andreja Pivovarova da je Vulin imao ulogu u njegovom hapšenju u Rusiji 2021. godine, američki Stejt department je naveo i da SAD „ne igraju nikakvu ulogu u imenovanju osoblja u srpskoj vladi“.

„Naš stav o Aleksandru Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. SAD ne igraju nikakvu ulogu u imenovanju osoblja u srpskoj vladi“, navodi se u odgovoru Stejt departmenta o Vulinu, koji je u vreme hapšenja Pivovarova bio ministar policije Srbije.

Stejt department je naveo i da SAD cene „kontinuirano partnerstvo Srbije u borbi protiv ruske agresije u Evropi i pružanju humanitarne pomoći ukrajinskom narodu“.

„Naš fokus je na saradnji sa srpskim liderima na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja dok Srbija gradi sigurnu i prosperitetnu budućnost u Evropi koja je neranjiva na političke i ekonomske ucene Rusije“, dodaje se.

Na upit RSE o optužbama Pivovarova, portparol Evropske unije Peter Stano naveo je da EU „nije u poziciji“ da komentariše „taj konkretan slučaj“.

„Ono što možemo reći jeste da održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja Uniji“, naveo je Stano.

Stano je dodao da odnosi Srbije sa Rusijom „ne mogu ostati uobičajeni“ imajući u vidu njenu agresiju na Ukrajinu. Srbija dve i po godine odbija da uvede sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, na šta je Brisel konstantno poziva kao zemlju koja ima status kandidata za članstvo u EU.

Pošto je pušten na slobodu u okviru velike razmene zarobljenika između Zapada i Rusije Moskve 1. avgusta, Pivovarov je za beogradski nedeljnik Radar izjavio da je uhapšen posle informacija koje je Vulin o njemu prosledio ruskim bezbednosnim službama. Tri godine ranije, istu tvrdnju je izneo i ruski novinar i aktivista Vladimir Kara-Murza, koji je takođe oslobođen u okviru ovomesečne razmene. Vulin je tada demantovao sve optužbe.

Pivovarov je uhapšen krajem maja 2021. godine, nekoliko nedelja pošto je sa predstavnicima opozicionih organizacija iz Rusije učestvovao na seminaru u Beogradu.

U intervju za prošlonedeljni broj Radara, Pivovarov je kazao da Vulina smatra saučesnikom ruskih vlasti u njegovom hapšenju jer veruje da je njegovo uključivanje u taj slučaj „podiglo nivo reakcije“ vlasti u Rusiji.

Kara-Murza je u decembru 2021. za RSE izjavio da je do hapšenja Pivovarova došlo pošto je Vulin, kao srpski ministar policije, obavestio čelnika Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa o sastanku ruskih aktivista u Beogradu, koji su, kako je naveo, bili prisluškivani.

Vulin je poznat po bliskim vezama sa Rusijom i njenim državnim rukovodstvom. Te veze su potvrđene i ordenom koji je dobio od ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) za „izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe“, i Ordenom prijateljstva koji mu je dodelio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Vulin je više puta boravio u Rusiji i redovno isticao da Srbija neće uvoditi sankcije Moskvi.

Post Views: 17

Originalni tekst