Rusi muku muče u Kurskoj oblasti jer iako su dovukli pojačanja, ukrajinske IDG čini se da su svuda po šumarcima i ne odustaju od plana da se barem što duže zadrže na ruskoj zemlji. Uz rezerve prema verodostojnosti informacija sa terena, čini se da su Rusi imali rezultata u primeni raketa „iskander“ u izolaciji bojišta. Objavljeni su snimci uništenja višecevnog lansera raketa HIMARS, najmanje jednog, a možda više, u ukrajinskoj pozadini, u Sumskoj oblasti.

U američkoj stručnoj literaturi od pre osam godina koristi se skraćenica A2AD (anti-acess and area denial) za očekivani ruski (i kineski) potencijal da sa novim raketnim sistemima ne dozvole pristup u određene branjene delove vojišta. Raketni sistem „iskander“ dometa do 500 km jedno je od ključnih sredstava za „zabranu pristupa“ pretnjom da se može uništiti nesrazmerno više protivničkih složenih borbenih sistema u odnosu na procene prihvatljivih gubitaka.

Prema ruskim pravilima najverovatnije mete su sistemi protivvazdušne i protivraketne odbrane, komandna mesta i čvorovi veze, letelice na aerodromima, važna infrastruktura kao što su skladišta i mostovi, površinske mete kao što su kolone na maršu i artiljerijski raketni i cevni sistemi velikog dometa.

Radi se baš u skladu sa normom i tokom leta „iskanderi“ su pogađali borbene avione na aerodromima, a sada kada se brani Kurska oblast utrošak raketa znatno se povećao i 16. i 17. avgusta uništeni su po jedan višecevni lanser raketa M270 i elementi raketnih baterija PVO „patriot“ i IRIS-T, navodno su gađani čak i pojedinačni tenkovi. Možda su za rusku armiju „iskanderi“ preskupi u pogledu i cene i količina koje poseduju za takvu potrošnju, ali prilike u Kurskoj oblasti nisu povoljne i gađa se sve šta se vidi. Od početka ukrajinske ofanzive odobreno je da se bez limita dejstvuje sa Ka-52 raketama „vihor“ dometa do 8 km koje su očigledno bile na posebnom režimu štednje.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 22. AVGUSTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 7

Originalni tekst