G. Vlaovićdanas 17:10

Minimalna zarada kaska za potrošačkom korpom: Vlada poboljšala ponudu, sindikati i dalje nezadovoljni 1Foto: Shutterstock/Jovan Mrikovic

Vlada Srbije je pod pritiskom reprezentativnih sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu danas dala novu, veću ponudu za rast minimalne zarade za sledeću godinu, ali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” ne odustaju od svog zahteva da od 1.januara 2025. minimalac bude 61.858 dinara.

Podsećanja radi, Vlada Srbije, tačnije rečeno resorno Ministarstvo finansija je 19. avgusta izašlo sa predlogom da se minimalna zarada poveća za osam do deset odsto. Reprezentativni sindikati su kategorično odbili takvu ponudu uz argument da bi sa tim povećanjem iznos minimalne zarade bio niži od iznosa minimalne potrošačke korpe, a to je 53.000 dinara.

I zaista, ako bi se minimalna zarada povećala za 10 odsto, ukupno bi iznosila svega 51.700 dinara, što nije dovoljno da se podmire troškovi minimalne potrošačke korpe.

Izvršni sekretar Glavnog odbora UGS “Nezavisnost” Miloš Miljković kaže za Danas da je Vlada Srbije korigovala svoj predlog za povećanje minimalne zarade, ali da iako je on nešto povoljniji od prvobitnog sindikati o njemu ne mogu da se izjasne s obzirom na to da nije rečeno za koliko procenata će to biti.

– Danas su nas na sastanku predstavnici Vlade pitali da li je za nas prihvatljivo da procenat povećanja bude iznad 10 odsto, a mi smo odgovorili da je i to malo u odnosu na naš predlog. Takođe smo istakli da očekujemo da nadležni izađu sa konkretnim podatkom koliko povećanje minimalca predlažu. Nakon što to učine mi ćemo se onda moći izjasniti o tome. Spremni smo da pregovaramo i usaglašavamo se, ali ne možemo da prihvatimo novu ponudu koja nije konkretna i smatramo da bi iznos minimalca trebalo da bude u onom iznosu koji su predložili reprezentativni sindikati – ističe naš sagovornik.

Nakon sastanka pregovaračkih timova održanog u utorak sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović i izvršni sekretar Glavnog odbora Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Miloš Miljković su izjavili da je predlog Ministarstva finansija da minimalna zarada u 2025. godini bude povećana za osam do 10 odsto neprihvatljiva.

Mihajlović je dodao da je taj predlog čak i uvredljiv.

– Čak i ovo povećanje je manje od 52.000 dinara. Mi smo i dalje daleko od minimalne potrošačke korpe, što je trebalo da se izjednači pre tri godine – rekao je Mihajlović.

On je pitao i kako će se doći do najavljenog minimalca od 650 evra u 2027. godini i dodao da bi to značilo da minimalna cena rada u 2026. i 2027. bude viša i za 30 odsto.

Miljković je takođe naglasio da ovim predlogom sindikati nisu zadovoljni.

– To je za nas neprihvatljivo – rekao je Miljković.

On je dodao da bi sa tim povećanjem minimalac iznosio oko 51.700 dinara za fond od 174 sata rada, što je niže od minimalne porošačke korpe, koja i onako ne zadovoljava egzistencijalne i socijalne potrebe radnika.

– Mi ne možemo da prihvatimo taj iznos – rekao je Miljković.

Sindikalni pregovarači su shodno svojim stavovima predstavnicima Vlade poručili da ako imaju novi predlog, sa njim izađu tokom današnjeg sastanka.

Minimalac bi u sledećoj godini, prema predlogu sindikalaca, trebalo da iznosi 61.800 dinara mesečno što je, po njihovoj računici, 60 odsto od prosečne potrošačke korpe u Srbiji.

Sa druge strane, poslodavci smatraju da bi minimalna zarada trebalo da se poveća za osam odsto.

Podsećanja radi, minimalac u ovom trenutku iznosi tačno 47.154 dinara mesečno što je, ilustracije radi, niže od iznosa minimalne potrošačke korpe, a to je 53.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom avgusta nagovestio da bi minimalna zarada mogla da se poveća “značajno preko 50.0000 dinara” ali nije hteo da dalje govori na tu temu kako ne bi, kako je istakao, pokvario pregovore partnera u Socijalno-ekonomskom savetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst