U srcu Jadrana, Luštica je dugo bila skriveni dragulj. S ponosnim planinama, pitoresknim zdanjima i obalom koja se može porediti sa najlepšima u Evropi oduvek je bila simbol mediteranske postojanosti. Danas, ona je simbol visoko estetizovanog življenja: dovoljno je svega nekoliko minuta da vas potpuno osvoji sklad Luštica Baya. Od trenutka kada se kola zaustave na makadamu ispred elegantnog hotela The Chedi, obuzme vas određeni mir i prebacite se na „holiday mode“.

Ipak, novi dodatak ovom očaravajućem pejzažu postaviće nove standarde prestiža: elitni golf teren smešten visoko iznad crnogorske obale nudi jedinstveni spoj sporta i spokojstva koji malo koje mesto na svetu može da ponudi.

Ugnežden na dramatičnoj litici koja se spušta u azurno plavetnilo Jadranskog mora, ovaj golf teren je zaista poseban. Panoramski pogledi sa svake rupe su zapanjujući, sa horizontom koji se proteže u beskonačnost preko svetlucavog mora, prekidan samo bujnim, zelenim površinama koje iscrtavaju obalu. Uzvišeni položaj terena pruža osećaj gotovo eterealne perspektive, gde se prirodna lepota crnogorske obale besprekorno stapa sa pažljivo održavanim zelenilom i stazama za golf.

Teren, dizajniran od strane jednog od najpoznatijih svetskih golf šampiona Garyja Playera i njegove firme Gary Player Design, podjednako je izazovan koliko i prelep. Svaka rupa je pažljivo osmišljena kako bi se maksimalno iskoristile prirodne osobenosti terena, sa površinama koje kao da lebde iznad litica. Dizajn inkorporira prirodne karakteristike regiona u iskustvo igranja koje je podjednako strateško koliko i slikovito.

Gary Player je legenda svetskog golfa koja je u profesionalnoj karijeri dugoj više decenija postigla sve što je bilo moguće i osvojila sve što se dalo osvojiti u tom sportu. Između ostalog, ovaj Južnoafrikanac je jedan od samo pet ljudi na svetu koji su postigli karijerni grend slem – osvajanje sva četiri glavna svetska takmičenja u golfu. Za vreme svoje profesionalne karijere Player ih je osvojio devet, isto koliko i kasnije u tzv. senior turi kao veteran. Član je Svetske golf kuće slavnih, međunarodni ambasador tog sporta i veliki promoter zdravih stilova života, humanitarnih i edukacionih aktivnosti, kao i zaštite životne sredine, a igrao je golf i drugovao sa mnogim svetskim poznatim ličnostima – od glumaca i pevača, do više predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su ga i odlikovali američkom Medaljom slobode.

„Iako smo već duže vreme angažovani na dizajniranju ovog novog golf terena – prvog u Crnoj Gori, prvi put sam danas ovde na samoj lokaciji i prvi put i sam imam priliku da vidim koliko je ovo nesvakidašnje lepo, ali i izazovno mjesto za projektovanje i izgradnju šampionskog golf igrališta. Ovo je, samo po sebi, najveća inspiracija i izazov za mene i zahvalan sam i ponosan na mogućnosti koja mi se pružila da doprinesem uspostavljanju jednog šampionskog terena svetske klase u Crnoj Gori i uopšte, dovođenju i promociji golfa i sa golfom povezane kulture i stila življenja i na ovim prostorima“, istakao je Gary na eventu upriličenom povodom prvog udarca na novoformiranom golf vežbalištu (Driving Range) na Luštici, čime je ozvaničen početak glavne faze izgradnje kompletnog tzv. šampionskog golf igrališta.

Uprkos svom luksuzu, golf teren je model održivog razvoja. Dizajn i izgradnja su izvedeni sa dubokim poštovanjem prema okolini, osiguravajući minimalno narušavanje prirodnog pejzaža. Ova posvećenost održivosti naglašava njegovu ulogu u očuvanju prirodnih lepota Crne Gore za buduće generacije.

„Moj brat je neko ko je bio jedan od najpoznatijih profesionalnih zaštitnika prirode u svetu, a i ja pre nego što sam postao profesionalni golfer, bio sam farmer upućen na zemlju i prirodu, te veoma dobro znam šta govorim. Videćete koliko će sutra samo ptica i drugih životinja naći svoje stanište na ovom golf terenu, a posebno je važna činjenica što će za njegovu irigaciju biti korišćene prečišćene otpadne vode iz kanalizacionog sistema okolnih gradova, koje bi inače završile u moru“, rekao je Player.

Iskustvo se proteže i dalje od golf staza. Naselje u planu, samo po sebi arhitektonsko čudo, nudi neuporediv luksuz. Projektovano sa mešavinom moderne elegancije i tradicionalnih crnogorskih elemenata, ovo prvo golfersko rezidencijalno naselje u Crnoj Gori mesto je gde život na otvorenom ima novo značenje a panoramski pogled od 360° nema konkurenciju.

Naselje The Peaks, pažljivo uklesano u krševitu topografiju brda, omogućava direktan pogled na Jadransko more i zaliv Boke Kotorske, koji je deo UNESCO-ove svetske baštine. Ovaj izuzetan rezidencijalni kompleks nudi izvrsnu priliku za investiciju i već pokreće interesovanje na globalnom tržištu nekretnina. Prvi stanovnici golf rezidencija će svoje ključeve preuzeti već sledeće godine, s obzirom na to da je izgradnja kompleksa upravo počela.

The Peaks, sa elegantnom rezidencijalnom kolekcijom uz budući golf teren, treće je naselje u okviru trenutne faze razvoja projekta Luštica Bay i čini svojevrsnu krunu ovog integrisanog primorskog grada.

Prvi kvart koji je dostupan na tržištu, pod imenom „Botanika“, otelovljuje viziju celovitosti naselja The Peaks. Idejni projekat „Botanike“ potpisuju svetski nagrađivani, grčki arhitektonski biro Block 722 i crnogorski NRA Atelier kojima je kamena kuća poluostrva Luštica poslužila kao inspiracija za razvoj koncepta.

Izgradnja „Botanike“ podrazumeva prirodne materijale, poput lokalnog kamena na fasadama, međama i guvnima. Kameni zid je odlika i nekih unutrašnjih prostora, dok drveni elementi čine glavnu odliku prefinjenog, udobnog i prostranog enterijera. Arhitekte su dale prednost životu na otvorenom, osmislivši velike terase sa letnjom kuhinjom i prostorom za ručavanje, spoljnjim tušem, elegantnim infinity bazenom i otvorenim kaminom.

Rafinirani, savremeni dizajn enterijera prostranih vila sa vrhunskim nameštajem „uokviruje“ pogled na Jadran, kroz visoke prozore i dvokrilna vrata koja prostoru daju obilnu prirodnu svetlost, strujanje vazduha i osećaj vazdušaste lakoće.

Ovaj prestižni projekat na liticama iznad crnogorske obale nije samo mesto za igru; on je destinacija za one koji traže najbolje u životu.

Sa svojim zadivljujućim okruženjem, impresivnim dizajnom i neuporedivim luksuzom, predstavlja vrhunac onoga što iskustvo savremenog lagodnog življenja može biti. Utočište gde možete pobeći od sveta, prigrliti lepotu prirode i prepustiti se ultimativnom izrazu sportske elegancije.

Post Views: 22

Originalni tekst