Projekcijom filma „Bauk“ reditelja Gorana Radovanovića, uz prisustvo filmske ekipe, svečano je otvoren 7. Dunav Film Fest u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Festival je svečano otvorio glumac Vojin Ćetković, a ceremoniju otvaranja upotpunio je koncert Zemunskog kamernog orkestra pod nazivom Veče filmske muzike. Publika je uživala u zvucima nezaboravnih filmskih hitova, što je dodatno doprinelo svečanoj atmosferi otvaranja.

Glumac Vojin Ćetković svečano je otvorio festival rečima: “Na ovoj prelepoj tvrđavi sam snimao filmove i serije, igrao u nekim predstavama i gledao mnoge pozorišne izvedbe. A sada prvi put učestvujem na filmskom festivalu. Nekad su Dunavom stizali osvajači, razne vojske, kao i čitave civilizacije koje su donosile svoje kulture, a danas Dunavom stiže film. I to uzvodno i nizvodno od Smederava. Želim vam plovan Dunav, i želim vam udobnu i lepu plovidbu. Čast mi je da otvorim sedmi po redu Dunav Film Fest.“

Jasmina Vojinović, gradonačelnica grada Smedereva je na otvaranju festivala rekla: „Dunav Film Fest je manifestacija koja je za kratko vreme postala jedan od ključnih kulturnih događaja u Smederevu i šire. Za nas, Smederevce, Dunav nije samo reka već srce našeg grada. Dunav film fest je više od festivala, on je simbol veze prošlosti i budućnosti između Smedereva i sveta. Ovaj festival odražava našu ljubav prema umetnosti ali i prema našem gradu, njegovim ljudima i vrednostima koje nosimo u sebi. Smederevo kao grad bogate istorije i kulturnog nasleđa ovim festivalom još jednom potvrđuje svoje mesto na kulturnoj mapi Srbije i regiona. Ponosni smo što festival raste iz godine u godinu okupljajući renomirane autore, mlade talente i publiku koja veruje u snagu umetnosti“.

Igor Stanković, osnivač festivala i selektor progama je predstavio ovogodišnji program sedmog Dunav Film Festa i naglasio: „Kada jedan grad ima projekcije koje počinju u podne i tako svih dana festivala, taj grad nema puku filmsku reviju već ozbiljan filmski festival. Sedmo izdanje festivala donosi preko 40 ostvarenja, a Dunav fest je jedinstven po tome što u takmičarskoj selekciji okuplja filmove koji dolaze iz zemalja podunavskog sliva. Zahvalio bih se gradu Smederevu, kao i Ministarstvu kulture koji podržavaju festival.“

Podsećamo, ekskluzivan program festivala biće održan u petak, 23. avgusta u 20 časova kada će premijerno biti prikazane prve dve epizode serije Ringišpil po romanu Jelene Bačić Alimpić nastale u produkciji Telekoma Srbija, Filma danas i Dandelion productions. Nakon projekcije publici će se pokloniti autorska ekipa serije.

Dunav Film Fest je takmičarskog karaktera, a nagradu Dunavska lađa dodeliće stručni žiri. O najboljim filmovima odlučivaće rediteljka Jasna Nanut, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa i Viktor Kiš, skulptor.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Publika ulaznice može da nabavi i onlajn, putem sajta Centra za kulturu Smederevo: sdkultura.rs. Festival je podržao grad Smederevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a više o programu na veb sajtu festivala: https://dunavfilmfest.rs/

Post Views: 39

Originalni tekst