“Beznadežan sam, pomalo čudan i očajnički željan ljubavi” – citat koji je bezbroj puta izgovoren i napisan od strane svih obožavaoca serije Prijatelji i svih onih koji su voleli Čendlera. A voleli su ga jer su ga razumeli i pronalazi se u njegovim tekstovima. Zato kada je stigla vest u oktobru prošle godine da nas je naš sarkastični i duhoviti prijatelj napustio, prolile su se suze na licima mnogih ljudi. Iako je život Metju Perija bio sve suprotno od Čendlerovog, ispunjen raznim mentalnim cepanjima, usponima i padovima, borbama sa narkoticima i lekovima, svi su osetili kao da su izgubili dragog prijatelja.

Fizički preobražaj i promene Metju Perija – od velikog gubitka kilograna do gojaznosti – iz sezone u sezonu serije Prijatelji vidne su svima koji su gledali ovaj sitkom. Njegov život bio baš takav, pun oscilacija, dobrih i loših epizoda. Posle deset meseci od tužne vesti, kada je Perijeva smrt proglašena nesrećnim slučajem, stigla je nova – policija je uhapsila pet lica protiv kojih je pokrenut postupak zbog sumnje da su doprinele smrti glumca Metjua Perija.

Nakon autopsije u njegovom organizmu i krvi pronađen je ketamin, u količinama sličan nivoima korišćenja tokom opšte anestezije. Ketamin je lek koji se koristi za lečenje depresije, anksioznosti i bola. Kao veoma jak anestetik on mora da se koristi u kontrolisanim uslovima. Periju je zbog deprisije bio prepisan ovaj lek, još pre nekoliko godina u ustanovi za rehabilitaciju u Švajcarskoj gde je svakodnevno primao infuzije snažnog anestetika, i ljudi bliski glumcu otkrili su da je obdukcijom utvrđeno da je Peri bio podvrgnut intravenoznoj terapiji ketaminom. Ali pošto Peri poslednjih dana života nije bio pod nadzorom pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo kako je glumac došao do ove suptance.

Nakon istrage uhapšeni su lekari Mark Čavez i Salvador Plasensija, kao i doktorka Džasvin Sanga, koju nazivaju i „kraljicom ketamina“, a kao saučesnici navedeni su i Kenet Ivamasa, lični asistent glumca, koji je Periju prema sudskim zapisima ilegalno nabavljao ketamin, i muškarac po imenu Erik Fleming, saopštili su iz američkog ministarstva pravde. Osumnjičeni su bili članovi „veće kriminalne mreže“ trgovaca ketaminom i „zloupotrebili“ su Perijeve probleme sa zavisnošću, kazali su iz policije na konferenciji za medije.

Čitava ova situacija dodatno je osvetlila pitanje na ilegalnu prodaju ketamina, kao i pitanje sve većeg oslanjanja na ovaj lek od strane lekara koji ga vide kao obećavajuću alternativnu terapiju za depresiju i druge mentalne poremećaje, iako i dalje nije dovoljno ispitan i neproveren je za tu svrhu. I pitanje da li je neko, kao što je bio Metju Peri čija je borba sa zloupotrebom lekova bila nadaleko poznata, zaista bio dobar kandidat za lečenje ketaminom.

Stručnjaci sa Jejl Univerziteta smatraju da je ovo lek “koji bi potencijalno mogao da spase živote, ali ujedno i lek koji nosi ozbiljne rizike sa sobom i sa kojim treba pažljivo rukovati”. Činjenica stoji, po pitanju mnogih lekara i studija, da ketamin nije u potpunosti istražena supstanca i da sa njom treba biti veoma oprezan i obazriv, naročito zbog podatka da je između ostalog poznat i kao “droga za žurke” jer može da proizvede halucinogene efekate.

“Mogli bi da ga zovu ‘Meti’” – takva je bila veza Metju Perija i ketamina, tako je napisao u svojim memoarima 2022. godine.

Post Views: 93

Originalni tekst