O pitanju otvaranja mosta u Kosovskoj Mitrovici mora se razgovarati u dijalogu Srbije i Kosova, izjavio je u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, ali nije mogao da najavi sastanak o tome u okviru tog dijaloga.

Stano je upozorio da bi svaki neusaglašen i jednostran korak imao mnogo više nepovoljnih posledica i učinaka, ne samo za ugrožene zajednice, već i na kosovsku javnu upravu i vlast u Prištini.

„To je stav i svih partnera i saveznika Kosova. Kosovske vlasti bi učinile veoma dobru uslugu sebi i svojim ljudima ako budu čule i slušale poruke partnera i saveznika“, rekao je Stano.

Portparol je time odgovorio na pitanje novinara kako EU gleda na poruke kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se o pitanju otvaranja mosta u Kosovskoj Mitrovici ne može razgovarati u okviru dijaloga sa Srbijom uz posredovanje Unije, i kako gleda na Kurtijevu izjavu da on o tome razgovara posebno sa SAD i KFOR-om.

Stano je saopštio da je stav Evropske unije o mostu veoma iscrpno razmotren i podvučen u proteklih nekoliko dana i nedelja i predočen partnerima u Prištini, a temeljito je sagledan i u razgovorima s partnerima unutar Evropske unije, SAD, NATO i KFOR-a.

Podvukao je da se „ništa u međuvremenu nije promenilo u tome kako EU gleda na pitanje mosta“ na Ibru.

„Ne želimo da spekulišemo da li će se nešto dogoditi“, rekao je portparol i naveo da „radimo s partnerima na Kosovu i u međunarodnoj zajednici s ciljem da se izbegne svaki neusaglašen i jednostran korak koji bi mogao imao mnogo više nepovoljnih posledica i učinaka ne samo kad je reč o ugroženim zajednicama, već i na kosovsku javnu upravu i vlast u Prištini“.

„Dakle stav Evropske unije i ostalih partnera EU je“, po njegovim rečima, „vrlo jasan o tome kako postupiti kad je u pitanju ponovno otvaranje mosta i o tome se razgovara s Prištinom i međunarodnim partnerima“, rekao je on.

Post Views: 23

Originalni tekst