Ona će predvoditi ovogodišnji Prajd Marš, koji se održava 7. septembra, sa početkom u 16h u Parku Manjež.

„Ovo je borba za bolje društvo. Ponosna sam što ću ove godine predvoditi Prajd Marš, a titulu kume smatram jednim od svojih najvećih uspeha. Poziv organizatora je došao iz srca i tu sam da dam svoj doprinos borbi za ravnopravno i pravednije društvo“, navodi Zejna.

Beograd Prajd i ove godine traži od vlasti da u što kraćem roku ispune sedam zahteva Prajda, koji se nisu menjali godinama. Osnovni je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, koji država godinama najavljuje, kao i Zakona o rodnom identitetu, koji je nužan za poboljšanje položaja i života transrodnih i interseks osoba.

“Ove godine je 10 godina od prvog mirnog Prajda, ali i dalje nema napretka u ispunjavanju zahteva, tako da se stiče utisak da su za institucije LGBTI+ osobe – gradjani drugog reda. Zbog toga ćemo 7. septembra šetati ponovo za usvajanje i primenu zakona koji će poboljšati položaj LGBTI+ zajednice. Ove mere ne koštaju i neće nimalo uticati na prava drugih, ali će jednom delu naših građana puno pomoći“, kaže Goran Miletić, jedan od organizatora Prajda.

Nedelja ponosa održava se od 2. do 8. septembra, a centralni događaj je Prajd Marš, nakon kog će u Parku Manjež biti organizovani i koncerti. Ove godine nastupaju Tijana Bogićević, Zorja, Raiven, Iva Lorens, Kat Dosa, Zoi, Toni i drugi.

„Kao i svih ovih godina, naši zahtevi i ono za šta se borimo odnose se na stvarne živote stvarnih ljudi koji se u ovoj zemlji bore sa brojnim izazovima kako bi živeli onoliko dostojanstveno koliko je to moguće. Bez usvajanja zahteva Prajda, ostajemo i bez tog osnovnog minimuma, na margini, da se snalazimo za osnovna životna rešenja, osnovnu bezbednost i preživljavanje“, upozorava Ana Petrović iz organizacije „Da se zna!“.

Ovogodišnji Beograd Prajd održava se pod sloganom Ponos su ljudi, a kako bi ukazao na to da borba LGBTI+ zajednice za ravnopravan položaj u društvu jeste borba za sve.

Post Views: 2

Originalni tekst