Konvencija demokrata prvenstveno ima svrhu da formalno imenuje kandidata stranke, usvoji platformu stranke, ujedini stranku i podstakne entuzijazam.

Na konvenciji se obično zvanično imenuje demokratski kandidat za predsednika. Međutim, grupa za donošenje pravila za Demokratski nacionalni komitet uspostavila je proceduru za kandidate da se takmiče za primarnu nominaciju pre konvencije, piše Gardijan.

Kamala Haris je potvrđena kao partijski kandidat nako onlajn glasanja ranije u avgustu – prvi put da su demokrate koristile takav proces. Haris i Valc su zvanično prihvatiti nominaciju na konvenciji.

Ostatak nedelje biće fokusiran na platformu stranke i govore raznih poznatih ličnosti. Stranka kaže da će na konvenciji biti više od 5.000 delegata i zamenika, sa ukupno 50.000 posetilaca u Čikagu.

Šta je sa protestima?

Hiljade pro-palestinskih demonstranata okupiće se dok traje konvencija, i zahteva da SAD prestanu da pomažu Izraelu u ratu na Bliskom istoku.

Marš na DNC, savez više od 200 organizacija iz cele zemlje, planira da održi dva protesta tokom konvencije. Očekuje se i do 20.000 aktivista.

Skupovi su najavljeni za ponedeljak i četvrtak.

Uoči konvencije, održan je i protest zagovornika prava na abortus i boraca za prava LGBTQ populacije.

Kakav je rejting Kamale Haris?

Prema istraživanju javnog mnjenja objavljenom u nedelju, koje su sproveli televizija CBS i kuća YouGov, Haris vodi 3 odsto na nacionlanom nivou u odnosu na Trampa, 51 u odnosu na 48 odsto. U državama koje odlučuju izbore, prema ovoj anketi, Tramp i Haris su izjednačeni.

Prema anketi koju su radili Vašington post, ABC i Ipsos, Haris vodi u odnosu na Trampa među registrovanim glasačima na nacionalnom nivou za 4 procenta, 49 prema 45 odsto.

Post Views: 30

Originalni tekst