R. M.20.08.2024. 00:19

U 20 zemalja EU smanjene emisije gasova sa efektom staklene bašte 1Dug put do zamene dinjaka, foto Pixabay

Emisije gasova sa efektom staklene bašte u privredi EU u prvom kvartalu 2024. su procenjene na 894 miliona tona ekvivalenta ugljen-dioksida, što je za četiri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Emisije su smanjenje u 20 zemalja Evropske unije, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Najveće smanjenje, po sektorima, zabeleženo je u smabdevanju električnom energijom i gasom i to za 12,6 odsto, dok su domaćinstva u EU smanjila emisije za 4,4 odsto.

Prema navodima Eurostata, štetne emisije najviše su na međugodišnjem nivou smanjene u Bugarskoj za 15,2 odsto, zatim u Nemačkoj za 6,7 odsto i u Belgiji za šest odsto.

U 20 zemalja EU smanjene emisije gasova sa efektom staklene bašte 2
Foto: Eurostat

Od 20 članica Evropske unije za koje se procenjuje da su smanjile svoje emisije osam njih je istovremeno zabeležilo i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), a to su Češka, Nemačka, Estonija, Irska, Luksemburg, Holandija, Austrija i Finska.

Nasuprot tome, ostalih 12 država Evropske unije je uspelo da smanji štetne emisije i istovremeno zabeleži privredni rast, konkretno Belgija, Bugarska, Danska, Španija, Francuska, Italija, Mađarska, Poljska, Portugalija, Slovačka, Švedska i Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Klimatske promene

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.

– Miloš Timotijević, glumac

Originalni tekst