Osnivač udruženja Eko straža Bojan Simišić izjavio je danas da ta organizacija planira protest ispred Radio-televizije Srbije (RTS), gde će tražiti veću medijsku vidljivost kako bi ukazali na „zloupotrebu krivičnog dela – pozivanje na rušenje ustavnog poretka“, pod kojim se privode ekološki aktivisti.

„Moramo preusmeriti pažnju sa litijuma na prava aktivista. U narednih deset dana, fokus Eko straže biće na okupljanju svih aktivista, medija i organizacija za ljudska prava kako bismo postigli zajednički konsenzus o borbi koja traje već godinu dana“, rekao je Simišić, a preneo portal Danas.rs.

Protest ispred RTS, čiji tačan datum još nije poznat, biće, prema njegovim rečima, ključni korak u toj borbi.

Na protestu će biti zatraženo da dobiju 30 minuta na nacionalnoj frekvenciji, sa nezavisnim voditeljem, kako bi otvorili diskusiju o situaciji u Srbiji, „o kojoj RTS ne izveštava“.

„Tražićemo da RTS objavi naše saopštenje povodom hapšenja aktivista i da nam se omogući prostor za debatu o pravima aktivista i borbi za zaštitu životne sredine“, kazao je Simišić.

Osim medijskog prostora, Eko straža zahteva i puštanje troje aktivista – jednog iz njihove organizacije i dvoje iz drugih ekoloških pokreta.

Simišić smatra da se trenutna situacija ponavlja još od decembarskih izbora 2022. godine, a aktivisti su suočeni „sa sve većim pritiscima i hapšenjima“, dodajući da su, dok se ne reši pitanje prava aktivista, demonstracije protiv ekoloških pretnji i bojkoti – teško ostvarivi.

„Vidljivost ove borbe mora postati izuzetno visoka, jer u suprotnom, svi smo propali, Vlast može hapsiti koga god poželi, bez ikakvog povoda“, kazao je predstavnik Eko straže.

Post Views: 27

Originalni tekst