Na bombardovanja izraelske vojske civilnog stanovništva Libana, odgovoriti gađanjem izraelskih naselja koja su do sada bila pošteđena. Ova ponovljena pretnja Hasana Nasrala, vođe partije-milicije povezane sa Iranom, pokazuje rastuće tenzije u zemlji kedrova. Stanovništvo, sa svoje strane, oscilira između podrške Palestincima i odbijanja novog rata.

Ograda deli dvorište škole Al-Takmeleje u Tiru, gradu na obali na jugu Libana. S jedne strane ograde, deca bezbrižno igraju fudbal pre školskog zvona, a sa druge strane, nalaze se raseljeni iz pograničnih sela sa Izraelom u učionicama pretvorenim u privremena skloništa. U jednoj od njih živi Nama T. sa svojom majkom i četiri sestre, dok je njen otac, stočar, ostao u Bustanu sa svojim najstarijim sinom i životinjama, uprkos bombama: „Imali smo četiri stotine koza, samo sto je preživelo bombardovanje ili zagađenje fosforom. Gotovo sve smo izgubili, ali moramo ostati jake“, priča dvadesetšestogodišnja žena. Bustan je jedno od pet pograničnih sela u kojima su stambene četvrti pogođene belim fosforom izraelske vojske. U izveštaju objavljenom u junu, Human Rights Watch je osudio „ozbiljan međunarodni zločin“.

U susednoj prostoriji oronulih zidova, Namina majka sa drugim ženama učestvuje u grupi za psihološku podršku, koju organizuje Hoda Hasuna, psihoterapeutkinja libanske nevladine organizacije (NVO) Amel. „Možeš da dođeš do tačke kada pomisliš da tvoj život nema više smisla. Zato, kada se probudiš, moraš ponovo da naučiš da voliš sebe, da sebi kažeš kako si lepa i da sebi postaviš ciljeve. Kada ih ostvariš, oslobodićeš serotonin koji će ti pomoći da se osećaš dobro“. „Hoće li nam to pomoći da platimo svakodnevne troškove?“, ironično je pita jedna od učesnica igrajući se sa svojim plastičnim bisernim ogrlicama.

Od 8. oktobra, nakon napada Hamasa, Hezbolah je u sukobu sa Izraelom. U svom prvom, dugo očekivanom govoru, 3. novembra, njihov generalni sekretar, Hasan Nasralah, ograničio je vojnu akciju partije-milicije na „pritisak“, u podršci palestinskom islamističkom pokretu. Tokom sledećih sedmica, suočeni sa mnoštvom zločina koje je počinila izraelska vojska u pojasu Gaze, pristalice Hezbolaha su pojačale pozive za otvaranje vatre protiv Izraela. „Hajde Nasralah, udari Tel Aviv!“, šokirani direktnim prenosom masakra, čulo se na spontanim demonstracijama Libanaca svih vera i Palestinaca izbeglih u Liban.

„Otpor je delotvorniji“

Na terenu, partija saveznik Irana odgovarajući na izraelske napade na Aita Al-Čab, Bustan, Kfar Kila ili Aitarun po pravilu je uzvraćala raketnim i protivtenkovskim udarima na izraelske pogranične gradove Kirijat Šmona ili Metula. Na veliku žalost najratobornijih pristalica Hezbolaha, libanski front se nije zapalio.

Međutim, ovako prikriveni sukob nije zbog toga manje razarajući za stanovnike juga zemlje. Za deset meseci, njih više od 400 je izgubilo život, uključujući 334 borca Partije Boga, prema podacima iz juna u libanskom dnevnom listu L’Orient-Le Jour. Šteta je već u maju iznosila 1,5 milijardi dolara prema Savetu Juga, a za više od 94.000 raseljenih lica, budućnost je neizvesna. „U Bustanu 130 porodica je izgubilo ovogodišnji rod masline, nisu mogli da prodaju svoju proizvodnju duvana, niti da zasade pšenicu. A ako se jednog dana vrate, moraće da čekaju sledeću godinu da bi dobili prihode od svoje buduće proizvodnje“, objašnjava Sara Salum, članica Agri-movement-a, kolektiva koji promoviše agroekologiju na jugu Libana, i dodaje „još ako zagađenje belim fosforom to dozvoli“.

Prema mišljenju mnogih posmatrača, Izrael nastoji da stvori tampon zonu na granici u koju bi povratak raseljenih Libanaca bio nemoguć, što Tel Aviv demantuje. U svakom slučaju, život stanovnika Juga je neizvestan dok život njihovih sunarodnika teče koliko-toliko normalno. Već deset meseci, Liban liči na ono školsko dvorište u Tiru podeljeno na dva dela. Zemlja podeljena između niza sela gde rat, gorka stvarnost, uništava svaki oblik života, i ostatka teritorije gde su protesti podrške manje brojni od plakata koji tvrde da „Liban ne želi rat“. Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela kompanija Statistics Lebanon Ltd od 13. do 17. oktobra, 73% Libanaca se izjašnjava protiv sukoba sa Izraelom.

Za one koji se kreću između ova dva sveta, (…)

PRETPLATITE SE NA LE MONDE DIPLOMATIQUE NA SRPSKOM – MESEČNA PRETPLATA 300 DINARA, ILI GODIŠNJA PRETPLATA 3.000 DINARA.

ZA PRETPLATU KLIKNITE OVDE.

ČITAJ VIŠE, ZNAJ VIŠE.

Post Views: 2

Originalni tekst