Od 2022. godine do danas u Srbiji nije zabeleženo prisustvo virusa majmunskih boginja, izjavila je direktorka Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ Darija Kisić.

Kisić je podsetila da je 2022. godine na Institutu „Torlak“ laboratorijski potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u našoj populaciji i da smo te godine imali 43 slučaja u Srbiji, ali da nije bilo smrtnih ishoda, prenosi RTS.

„Od oktobra 2022. godine do danas nije zabeležen nijedan slučaj. Od 2022. radimo kontinuirani epidemiološki nadzor nad ovom bolešću, a naš institut ima pune kapacitete za identifikaciju i prepoznavanje ovog virusa“, rekla je Kisić i dodala da prenošenje ovog virusa nije tako jednostavno imajući u vidu limitiranost kapljičnog prenosa, iako se on ne isključuje.

Što se tiče samog virusa, on ima blažu kliničku sliku od velikih boginja i podrazumeva slabost, malksalost, povišenu temperaturu, a prvi patogenični znak jeste pojava specifičnih promena na koži, najpre na licu, rekla je Kisić.

Vakcinisane osobe protiv velikih boginja su u značajnom procentu, više od 80 odsto, otporne na virus majmunskih boginja, dodala je ona.

Institut „Torlak“ je, prema njenim rečima, značajna nacionalna zdravstvena brana zemlje koja nam omogućava da na vreme prepoznamo sve pagogene koji uđu u našu zemlju.

Post Views: 16

Originalni tekst