Američki Stejt department saopštio je danas da su tvrdnje o umešanosti Sjedinjenih država u proteste u Srbiji lažne, kao i procene da SAD podržavaju protestne pokrete usmerene protiv Vlade Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Ne čudi nas što je Rusija, nasuprot tome, instrumentalizovala proteste da bi ostvarila svoju agendu u Srbiji, kao što to čini širom sveta“, navodi se u odgovoru portparola Stejt Departmenta.

Saopštenje Stjet departmenta reakcija je na tvdrnje pojedinih zvaničnika Srbije da iza serije protesta protiv iskopavanja litijuma stoje zapadne zemlje, što je, kako su oni tvrdili, bilo potvrđeno iz Moskve.

Stejt Department u odgovoru za RSE kaže da je pravo građana na miran protest i iskazivanje mišljenja važno za demokratiju i da je stav američkih zvaničnika da je „na srpskom narodu i njegovim izabranim liderima“ da procene šta treba raditi dalje sa resursima litijuma.

„Verujemo da ovo Srbiji pruža izuzetnu priliku, pod uslovom da se poštuju ekološki standardi i najbolja svetska praksa. To je odluka koju treba da donese Srbija“, zaključuje Stejt Department.

Post Views: 24

Originalni tekst