RAT u Ukrajini, 906. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Немачка влада не планира да повећава обим војне помоћи Украјини за 2025. годину

Foto: Profimedia

Prema trenutnim planovima saveznog budžeta Nemačke, Ukrajini može biti isporučena samo vojna pomoć koja je ranije odobrena, poručio je nemačkom ministarstvu odbrane ministar finansija Kristijan Lindner.

On je rekao da Nemačka mora da ograniči vojnu pomoć Ukrajini jer za sada nema raspoloživog novca za tu namenu, prenosi dnevnik Frankfurter Algemajne Cajtung (FAC).

Prema njegovim rečima, vojna oprema i materijal koji su već odobreni biće dostavljeni Ukrajini, ali dodatni zahtevi nemačkog Ministarstva odbrane više ne bi trebalo da se odobravaju.

Lindner je to naveo u pismu upućenom ministru odbrane Borisu Pistorijusu 5. avgusta, navodi FAC pozivajući se na dostupne dokumenate i mejlove, kao i na diskusije vođene u nekoliko odbora savezne vlade i u parlamentu.

List navodi da se očekuje da će planirana vojna podrška Ukrajini biti skoro prepolovljena sledeće godine, a da će zatim 2027. godine pasti na manje od desetine sadašnjeg iznosa.

Ubuduće, novac za Ukrajinu više neće dolaziti iz federalnog budžeta, već iz zamrznute imovine ruske centralne banke.

Saveznici Ukrajine zamrzli su oko 300 milijardi dolara nakon napada Rusije na Ukrajinu, a države G-7 su na samitu u Italiji odlučile da prihod od ovog novca iskoriste za finansiranje zajma od 50 milijardi dolara za Kijev.

Lindner očekuje da će Ukrajina ovim novcem pokriti značajan deo svojih vojnih potreba, piše FAC.

(Tanjug)

Ogromni gubici ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti

Ukrajina trpi ogromne gubitke u Kurskoj oblasti, ostaje bez elitnih jedinica, piše američki vojni časopis „Militari voč“.

– Gubici su posebno značajni ako se uzme u obzir da je Kijev u tu operaciju poslala najjače jedinice opremljene tenkovima ‘čelindžer’, T-80, ‘leopard’“, navodi se u članku.

Prema rečima ukrajinskog vojnika kojeg citira „Militari voč“, ruske snage su artiljerijom, dronovima i avionima odgovorili ukrajinskim snagama čim su se približili ruskoj granici.

– Cela grupa u kojoj sam bio i ja je ranjena istog dana kad smo stigli tamo- rekao je vojnik.

Ubijene drugove morali su da ostave jer je situacija bila veoma ozbiljna.

Iranski ambasador: Iran spreman da transportuje ruski gas preko svoje teritorije

Iran je spreman da transportuje ruski prirodni gas preko svoje teritorije, izjavio je danas iranski ambasador u Rusiji Kazem Džalali.

– Veoma smo zainteresovani za saradnju sa Ruskom Federacijom. Spremni smo da transportujemo ruski gas preko iranske teritorije – rekao je on na Kaspijskom forumu u Astrahanu, prenosi Tas.

Još nije jasno o kojim pravcima tranzita je reč. Ruski energetski gigant „Gapsrom“ potpisao je sredinom juna strateški memorandum o isporuci gasa Iranu.

Sporazum je potpisan sa Nacionalnom iranskom gasnom kompanijom tokom posete Teheranu Iranu ruske delegacije sa direktorom Gazproma Aleksejem Milerom na čelu.

(Tas, Tanjug)

Oružje ukrajinskih begunaca pronađeno u Rumuniji

Rumunska policija je saopštila da je pronašla oružje koje su trojica Ukrajinaca ukrala od ukrajinskih graničara dok su bežali u Rumuniju.

Na oko 600 metara od granične linije u pravcu naselja Tarna Mare pronađeno je oružje bez punjača i patrona.

– Ukrajinske vlasti su nas kasnije obavestile da su na njihovoj strani pronašli magacin i municiju u vezi sa oružjem – saopštila je policija.

Rumunske vlasti su sinoć privele posljednju dvojicu od trojice naoružanih Ukrajinaca koji su ušli u Rumuniju na teritoriji okruga Satu Mare, dok je prvi begunac uhvaćen nešto ranije.

(Ukrajinska pravda)

Vašington post: Napad na Kursk poremetio tajne pregovore s Rusijom

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti poremetila je tajne razgovore o delimičnomn prekidu vatre sa Rusijom, piše Vašington post, pozivajući se na diplomate i zvaničnike.

Prema njihovim rečima, zaraćene zemlje trebalo je da vode indirektne pregovore u Kataru o sporazumu o zaustavljanju napada na energetsku infrastrukturu sa obe strane.

Napominje se da će Ukrajina i Rusija ovog meseca poslati delegacije u Dohu na relevantne pregovore. Naznačeno je da bi mogući sporazum predstavljao delimičan prekid vatre i da bi ponudio odlaganje za obe zemlje.

Ali indirektni razgovori, u kojima su Katarci delovali kao posrednici i odvojeno se sastali sa ukrajinskim i ruskim delegacijama, bili su poremećeni iznenadnim upadom Ukrajine u zapadni Kurski region prošle nedelje, rekli su zvaničnici o mogućem sporazumu i planiranom samitu. – piše Vašington post.

Ruski zvaničnici odložili su sastanak sa katarskim zvaničnicima nakon invazije Ukrajine na zapadnu Rusiju, rekao je diplomata.

Delegacija Moskve je to opisala kao „eskalaciju“, rekao je diplomata, dodajući da Kijev nije upozorio Dohu na svoju prekograničnu ofanzivu.

Diplomata upoznat sa situacijom rekao je da je Katar u poslednja dva meseca sa Kijevom i Moskvom razgovarao o moratorijumu na energetske udare. Prema njegovim rečima, obe strane su se složile da se samit održi u Dohi, a ostalo je da se razrade samo manji detalji.

 
Rusija „nije otkazala pregovore, rekli su: ‘Dajte nam vremena“, kazao je diplomata.
 
(Washington Post, UNIAN)

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinski dron bacio bombu na putu ispred nuklearne elektrane u Zaporožju

Rusko rukovodstvo nuklearne elektrane Zaporožje saopštilo je u subotu da je ukrajinski dron bacio eksploziv na put ispred elektrane, ugrozivši svoje osoblje koje koristi put, prenela je agencija TASS.

Rusija je kontrolisala elektranu u Zaporožju, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, otkako je započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Moskva i Kijev su se više puta međusobno optuživali da pokušavaju da sabotiraju njene operacije.

Zaharova: Most na Sejmu gađan zapadnom raketom, verovatno HIMARS-om

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Ukrajina upotrebila zapadne rakete, verovatno američke proizvodnje HIMARS, da uništi most preko reke Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji.

– Prvi put je Kurska oblast pogođena raketama zapadne proizvodnje, verovatno američkim HIMARS-om. Most preko reke Sejm u okrugu Gluškovo je potpuno uništen, a volonteri koji su pomagali evakuisanom civilnom stanovništvu su ubijeni – navela je Zaharova u odgovoru na pitanja medija, objavljenom na Telegramu. 

Istakla je da će svi odgovorni za taj napad biti strogo kažnjeni.

Vršilac dužnosti gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov izjavio je u petak da su Oružane snage Ukrajine uništile most na reci Sejm u okrugu Gluškovski.

Ruski raketni udar na Sumi, izgorelo deset automobila

U ruskom raketnom napadu na grad Sumi, zapaljeno je deset civilnih automobila na parkingu, objavila je Državna služba za vanredne situacije.

Udarni talas je izbio prozore, oštetio fasade stambenih zgrada i drugih prostorija.

(Ukrinform)

U kurskom pravcu predala se čitava ukrajinska jedinica 

Na kurskom pravcu ruskoj vojsci predala se jedna cela ukrajinska jedinica od 24 vojnika, rekao je za Sputnjik predstavnik ruskih snaga bezbednosti.

Oleščuk objavio snimak rušenja mosta na reci Sejm

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine podelilo je snimak rušenja mosta na reci Sejm u Kurskoj oblasti, objavio je na Fejsbuku je komandant Nikola Oleščuk.

Most na reci Sejm nalazi se u blizini grada Gluškova i povezuje delove  Kurske oblasti pod kontrolom Rusije.

– Avijacija Ratnog vazduhoplovstva aktivno učestvuje u borbenim dejstvima na pravcu Kursk. Ukrajinski piloti su visoko preciznim udarima gađali neprijateljska uporišta, nakupine opreme, kao i logističke centre i puteve snabdevanja neprijatelja.

Hvala pilotima i svima koji obezbeđuju borbeni rad avijacije! – poručio je Oleščuk,

(Ukrajinska pravda)

Ruski oficir: Uništen ukrajinski konvoj u oklopnim vozilima NATO-a

Ruska vojska uništila je konvoj 82. posebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oklopnim vozilima iz zemalja NATO-a, izjavio je oficir jedinice ruskih marinaca.

„Marinci 810. brigade potpuno su uništili mobilnu grupu Oružanih snaga Ukrajine, koja se kretala u Kurskoj oblasti u konvoju oklopnih vozila iz zemalja NATO-a“, rekao je komandant jedinice.

Prema njegovim rečima, uništena su dva američka oklopna vozila, više kanadskih oklopnih automobila teško oklopno vozilo američke proizvodnje.

Napomenuo je da je ubijeno oko 20 pripadnika ukrajinskih snaga i da su ruske trupe preuzele oružje koje je proizvedeno u zemljama NATO-a, municiju i opremu za komunikaciju.

(RIA, Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI –  Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst