Od početka godine je u Africi registrovano 18.737 potvrđenih slučajeva zaraze virusom mpox (raniji naziv majmunske boginje) ili sumnji na taj virus, od kojih 1.200 u poslednjih sedam dana, saopštila je zdravstvena agencija Afričke unije (Africa CDC).

Prema podacima zdravstvene agencije Afričke unije, registrovano je više varijanti virusa, a 3.101 slučaj je potvrđen, u 15.636 se sumnja na virus i 541 osoba je umrla u 12 zemalja kontinenta.

Više slučajeva je registrovano od početka 2024. nego tokom cele 2023. godine (14.838), prema navodima agencije.

U Demokratskoj Republici Kongo, koja je epicentar epidemije, su skoro svi zabeleženi potvrđeni slučajevi, a tu je najviše i onih slučajeva na koje se sumnja, naveo je isti izvor.

Više od 500 umrlih osoba registrovano je od početka 2024.

Slučajevi su prijavljeni u 26 provincija zemlje koja ima oko 100 miliona stsnovnika.

U Burundiju koja se graniči sa DRK zabeleženo je 173 slučajeva (39 potvrđenih, 134 sumnjivih) što je povećanje od 75 odsto u jednoj nedelji.

U Africi se širi novi soj virusa koji je detektovan u Demokratskoj Republici Kongo u septembru 2023, nazvan „klad Ib“ koji je smrtonosniji i prenosniji od prethodnih.

Prvi slučajevi mpoksa takođe su zabeleženi van Afrike ove nedelje, i to u Švedskoj i Pakistanu.

Zbog ponovnog pojavljivanja mpoksa Svetska zdravstvena organizacija u sredu je proglasila globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju, što je najviši nivo uzbune.

Prethodno su Afrički centri za kontrolu bolesti proglasili vanrednom situacijom zajavno zdravlje.

SZO je već donela odluku 2022. godine kada se epidemija mpoksa širila svetom, a uzbuna je povučena u maju 2023.

Mpoks, ranije zvan majmunske boginje, je virusna bolest koja se širi sa životinje na čoveka ali se takođe prenosi bliskim fizičkim kontaktom sa osobom inficiranom virusom. Simptomi uključuju osip i simptome slične gripu. Ako se ne leči može biti smrtonosno.

Novi soj izaziva osipe na celom telu, dok su raniji sojevi izazivali lokalizovane osipe na ustima, licu ili genitlijama.

Mpoks je prvi put otkriven kod ljudi 1970. u sadašnjoj DRK (bivši Zair).

Post Views: 24

Originalni tekst