Sklapanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze “bliže je nego ikada pre“, izjavio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden.

On je nakon jučerašnjeg sastanka u okviru nove runde pregovora u Dohi rekao da sporazum nije zavšen, ali kako prenosi Tajms od Izrael, Izrael i Hamas nikada nisu bili bliži dogovoru.

“Ne želim da ureknem, ali možda imamo nešto“, poručio je on.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je ocenio ovu izjavu kao pokušaj Bajdena da stvori „lažnu pozitivnu atmosferu“ u svetlu najnovijih pregovora o obustavi ratnih dejstava u Pojasu Gaze.

Kako je rekao, SAD nemaju nameru da zaustave rat u Gazi, već isključivo pokušavaju da kupe vreme.

Kancelarija premijera Izraela Benjamina Netaniahua izdala je saopštenje u kojem izražava zahvalnost Sjedinjenim Državama i drugim posrednicima zbog nastojanja da Hamas prihvati dogovor o taocima.

U Dohi je u četvrtak počela nova runda pregovora o prekidu vatre u Gazi, koju su inicirali SAD, Egipat i Katar kaop posrednici.

Ranije ove nedelje, Hamas je saopštio da svaki nastavak pregovora treba da bude baziran na ranijim planovima, a ne na novim inicijativama.

Izraelski Kanal 13 nedavno je izvestio da je uoči početka nove runde pregovora o razmeni zatvorenika i prekida vatre u Pojasu Gaze, Netanijahu još jednom najavio nove uslove.

Jedan od uslova bilo je hitno oslobađanje 33 taoca. On je takođe zatražio od svojih pregovarača da uzmu u obzir identitet palestinskih zatvorenika čije oslobođenje zahteva Hamas i da utvrde mehanizam za povratak Palestinaca u severni Pojas Gaze.

Post Views: 54

Originalni tekst