Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas povodom, kako je navedeno, širenja neistinitih informacija i pogrešnog tumačenja zvaničnih podataka, da je na teritoriji Aranđelovca, Topole, Rače, Knića i Kragujevca aktivno ukupno i samo šest istražnih polja, na kojima se istražuju mermer, gips, tehničko-građevinski kamen, a ne kritične mineralne sirovine, u koje spada litijum.

„Broj istražnih polja u ovim lokalnim samoupravama je čak deset puta manji od broja koje pogrešno navode pojedini takozvani aktivisti koji su zakazali proteste protiv iskopavanja litijuma u ovim opštinama“, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, na teritoriji Aranđelovca i Topole istražuju se mineralne sirovine kao što su mermer i mermerisan krečnjak, koji se koriste pre svega kao tehničko ili arhitektonsko građevinski kamen, zatim keramička glina, granitmonconit, gips i anhidrid, dok na teritoriji Rače i Kragujevca nema aktivnih istražnih polja.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike su naveli da je zbog toga u ovim opštinama nema mesta polemici o mogućem istraživanju i eksploataciji litijuma, ocenjujući da se na ovaj način pre svega vodi politička kampanja.

Smatraju da se u isto vreme nanosi šteta domaćem rudarstvu i rudarskoj struci i na njima zasnovanim industrijskim granama.

Podseća se da je rudarstvo bazna grana koja obezbeđuje sirovine na kojima se zasniva građevinska industrija, metalska industrija, hemijska i farmaceutska industrija, dok se zahvaljujući geološkim istraživanjima pronalaze, između ostalog izvorišta vode.

Dodaje se da bez peska i šljunka nema građevinarstva, te da se minerali koriste i za pravljenje lekova.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike su zaključili da iznošenje neistina i pogrešno tumačenje podataka ni na koji način ne doprinosi ni argumentovanoj debati o projektu (iskopavanja litijuma u blizini Loznice) „Jadar“ u koju su pre svega pozvani stručnjaci da učestvuju, a ne, kako je navedeno, aktivisti ili opozicioni političari.

Post Views: 60

Originalni tekst