Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država i aktuelnog kandidata za mesto šefa Bele kuće Donalda Trampa da poseti Kijev.

Prema rečima Zelenskog, on je tokom telefonskog razgovora pozvao Trampa u posetu, napominjući da „ako gospodin Tramp želi da zna nešto o Ukrajini, može da dođe i vidi svojim očima ili da me pita“.

„Razgovarali smo sa njegovim timom, gospodin Tramp mi je rekao da je dostupan za sva pitanja i da imam njegov broj telefona“, rekao je ukrajinski predsednik, prenosi N1.

„Mirovni plan do kraja novembra“

Zelenski je u intervjuu japanskom televizijskom kanalu NHK WORLD rekao i da će Ukrajina do kraja novembra izraditi akcioni plan za postizanje mira.

Prema njegovim rečima, Kijev će započeti „detaljne razgovore sa relevantnim zemljama o pitanjima teritorijalnog integriteta“.

Osim toga, Zelenski je naglasio da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira ukrajinsku teritoriju.

„Za okončanje rata potrebni su strpljenje, podrška i diplomatski pritisak – to su tri faktora za pravedan završetak rata“, naglasio je ukrajinski predsednik.

Post Views: 36

Originalni tekst