Nikola Kojo jedno je od najistaknutijih imena u regionalnoj kinematografiji, a malotko zna da je dobio ime po svom pradjedu koji je bio pravoslavni protojerej u Mostaru. Naime, njegova obitelj porijeklom je iz Hercegovine.

Osim što je glumac, Kojo je i redatelj, producent i voditelj. Slovi za jednog od najtalentiranijih glumaca na našim prostorima. Rođen je 5. septembra 1967. godine u Beogradu. U djetinjstvu je svirao violinu i bio je član zbora Radio-televizije Beograd. Jednom je slučajno otišao na sat glume koji mu se dopao, pa se učlanio u dječju dramsku grupu Radio Beograda koju je prvo vodio Bata Miladinović, a kasnije Mika Aleksić. S njim u grupi su bili Dubravka Mijatović, Mirjana Joković, Boris Milivojević, Rade Marković…

Do sedamnaeste godine želio je postati glazbenik, a glumu je doživljavao kao usputni hobi. Budući da je njegov otac bio građevinar, htio je da Nikola ima siguran posao, ali nije se protivio kad je upisao Fakultet dramskih umjetnosti. To mu je pošlo za rukom iz trećeg pokušaja. Godine 1986. Kojo je služio vojsku u Raški.

(Express / Scena.story)

Originalni tekst